tisdag 9 april 2013

Tisdags Dok: Side by SideTitel: Side by Side
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2012
Regi: Christopher Kenneally

Handling: Under de senaste tjugo åren har den digitala tekniken revolutionerat filmvärlden. Genom intervjuer med stora regissörer som Danny Boyle, James Cameron, David Fincher, George Lucas, David Lynch, Christopher Nolan, Martin Scorsese, Steven Soderbergh, Lars von Trier och många fler, får vi en unik inblick i dåtidens och framtidens filmskapande.

Omdöme: Vad denna dokumentär gick ut på var inte helt klart på förhand. Men när Keanu Reeves börjar intervjua diverse regissörer, cinematografer och klippare så står det klart att dokumentären vill berätta om skillnaden mellan "film" och "digitalt". Det är många som tycker att man bara ska blicka framåt och låta den digitala filmen ta över helt. Andra tänker hålla kvar vid den gamla tekniken och för- och nackdelarna tas fram lite kort.


Steven Soderbergh

Det var egentligen i och med Slumdog Millionaire (2008) som det digitala fick ta steget in i finrummet efter att Anthony Dod Mantles cinematografi belönades med en Oscar. Det finns många regissörer som talar gott om det digitala, som t.ex. James Cameron och Steven Soderbergh, men även de som är emot det digitala och vill fortsätta med film, med bl.a. Christopher Nolan i spetsen.


James Cameron

Det hela blir efter ett tag inte så fascinerande som jag trodde det skulle bli. Det går framåt i det avseendet att man visar kamerornas utveckling där man kan konstatera att det inte längre säljs filmkameror, utan endast digitala. Man tar även en kortare titt på hur användandet av digital film tog sin början med bl.a. "Dogma 95" där huvudmännen var Lars von Trier och Thomas Vinterberg, vars Festen (1998) nämns flera gånger av bl.a. Danny Boyle som blev inspirerad att gå över till digitalt. Allt som allt är det intressant, men inte så mycket mer.Betyg:
Mitt IMDb: 6.5
IMDb: 7.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar