onsdag 17 april 2013

SnitchTitel: Snitch
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 2013
Regi: Ric Roman Waugh
I rollerna: Dwayne Johnson, Jon Bernthal, Barry Pepper, Susan Sarandon

Handling: Efter att hans son blivit lurad i en knarkaffär och hamnat i fängelse, går pappan med på att sätta dit en narkotikakung för att få sin son fri.

Omdöme: John Matthews (Dwayne Johnson) har två familjer. Dels sin ex-fru och 18-årige son Jason, dels sin nuvarande fru och deras lilla dotter. Han driver ett byggföretag och allt är frid och fröjd. Då får han reda på att sonen gripits för narkotikabrott och kommer sitta i upp emot tio år om han inte tjallar så att myndigheterna kan sätta dit langare. Eftersom sonen vägrar tjalla och egentligen inte känner någon i branschen ser det mörkt ut. Pappa John måste försöka hitta en lösning.Han kommer överens med distriktsåklagaren Joanne Keeghan (Susan Sarandon) om att han istället ska hjälpa dem sätta dit någon av värde mot att sonens straff kortas väsentligt. Med hjälp av Daniel James (Jon Bernthal), en anställd på byggfirman och f.d. kåkfarare dömd för narkotikasmuggling, kan John möjligtvis sätta dit en knarkkung och samtidigt hjälpa sin son. Hans kontakt blir narkotikaspanaren Cooper (Barry Pepper) som tillsammans med sitt team övervakar händelserna.Ok, en film med Dwayne "The Rock" Johnson är inte direkt det första man ser om man får välja. Men man ska inte alltid döma efter omslaget. Istället är det en annan viktig detalj som är av större vikt, och det är regissören. Ric Roman Waugh är en gammal stuntman i Hollywood som sadlat om till regissör. Han gjorde det framgångsrikt med sin förra film Felon (2008), en av 2008 års bästa filmer. Och denna följer lite i samma spår sett till uppbyggnaden och stämningen.På förhand trodde man det skulle bli en actionstänkare med en massa meningslös och hjärndöd action. Men eftersom Ric Roman Waugh faktiskt bryr sig om uppbyggnaden mer än actionscenerna så blir det överraskande trevligt. Givetvis går det inte att komma ifrån att Dwayne Johnson inte är särskilt bra, men han gör inte bort sig. Hade filmen dock haft ett lite tyngre namn i huvudrollen hade den säkert fått mer uppmärksamhet och respekt.Benjamin Bratt passar bra som mexikansk narkotikakung och likaså känns Barry Pepper skön i rollen som narkotikaspanare. Vissa prestationer känns lite svagare än andra, bl.a. de två fruarna. Men det här är inte en film där skådespelarna får briljera. Man bjuds på en del action under filmens sista del, men det går aldrig till överdrift som man på förhand befarar. Visst är vissa saker lite för enkla, men på det stora hela är filmen bättre än väntat och det är alltid trevligt. Trean får ett plus i kanten för att det trots allt är en film som funkar från början till slut.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb: 7.0
IMDb: 6.8

2 kommentarer:

  1. Barry Pepper ser rolig ut där i vikingaskägg och svart mössa. Ganska olik från t ex 25th Hour (han var väl en av Nortons kompisar där?)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jojjenito: Det stämmer bra. Kändes helt klart annorlunda att se honom här, men han funkar bra.

      Radera