måndag 29 april 2013

The Dead GirlTitel: The Dead Girl
Genre: Drama/Mysterium
Land: USA
År: 2006
Regi: Karen Moncrieff
I rollerna: Toni Collette, Giovanni Ribisi, Rose Byrne, James Franco, Mary Steenburgen, Bruce Davison, Mary Beth Hurt, Marcia Gay Harden, Kerry Washington, Brittany Murphy, Josh Brolin

Handling: Ett liv ändas, sju andra kan börja. En ung kvinna. Hennes nakna lik hänsynslöst dumpat på marken. Sju tillsynes vitt skilda kvinnor dras in i en kedjereaktion som inte bara omfattar ett våldsamt brott. Utan även sanningen om de mörka sidorna i kvinnornas liv. Och deras längtan efter en plötslig förändring.

Omdöme: När en film är uppdelad i flera delar och följer olika människoöden vill man att det ska finnas något som knyter ihop allt. I det här fallet är det en död tjej som inleder och avslutar historien. Hon hittas brutalt mördad på ett fält av en kvinna (Toni Collette) som bor i närheten med sin krävande och kvävande svärmor. Men istället för att här koppla ihop detta med nästa del hoppar man utan vidare och börjar liksom om från början.Nästa episod följer en ung tjej (Rose Byrne) som förlorat sin syster som varit försvunnen i 15 år. Sen är det frun (Mary Beth Hurt) till mördaren som börjar ana vad hennes make gjort. Nästa del är mamman (Marcia Gay Harden) till offret som försöker ta reda på vad som gick snett. Och den avslutande är den döda flickan (Brittany Murphy) och hennes sista timmar i livet.Det är egentligen inget fel på upplägget, att se hur de olika personerna påverkas av dödsfallet. Men den röda tråden är endast att man vet att det är den döda flickan som kopplar ihop dem. Det blir inte något som får en att komma närmare en förklaring till varför det blev som det blev. Och vissa historier är lite för lösryckta, som t.ex. den om tjejen som letar efter sin försvunna syster.Filmen är väldigt grå och kylig, inte bara sett till ämnet, utan även färgerna och fotot. Det känns som samtliga karaktärer går på antidepressiva medel, det saknas liv. Det blir en väldigt deppig känsla filmen igenom utan särskilt mycket hopp eller ljus för den delen. Givetvis medför ett dödsfall aldrig något positivt med sig, men behöver man verkligen gotta sig i det?Enda orsaken att filmen går att fortsätta titta på är att det på sina håll händer saker som gör en lite nyfiken på att se vart det ska leda. Och så att kända ansikten dyker upp i de olika episoderna, även om många bara är med i någon enstaka scen. Överlag lyckas filmen dock dåligt med att knyta ihop allt. För när filmen slutar känner man sig bara tom. Man har inte fått ut mycket av storyn. Det saknas en poäng.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar