fredag 5 april 2013

Tio bra (ok) filmer med max 6.0 på IMDb

Personligen går jag ofta efter IMDb när det är dags att välja/hitta en bra film man inte känner till. Men behöver det alltid vara så att filmer som fått ett relativt svagt IMDb-betyg inte är värda en chans? För det mesta stämmer det, men det finns vissa undantag.

Det är svårt att hitta en riktigt bra film med väldigt lågt IMDb-betyg. Därför har jag tagit fram tio filmer som, med tanke på att de fått 6.0 eller sämre på IMDb, faktiskt är bra eller åtminstone ok.

Vi tar det i kronologisk ordning.


The Groundstar Conspiracy (1972)

Ett hemligt forskningsinstitut drabbas av inbrott och sabotageförsök. Förövaren John Welles fångas, men är svårt skadad av explosionen. En man vid namn Tuxan, som är ansvarig för utredningen, beslutar sig för att ta till drastiska metoder för att komma åt förövarens uppdragsgivare.

IMDb: 5.8

Mitt IMDb: 7.0


Jag har tidigare nämnt denna film som en av tolv filmer som förtjänar en remake. Den är inte perfekt, men den har en riktigt bra idé och utförandet är på det stora hela också bra.


D.A.R.Y.L. (1985)

Daryl är en märklig pojke. Han kan saker som inte ens vissa vuxna klarar av. Joyce och Andy blir fosterföräldrar till Daryl, som så småningom visar sig vara en kvalificerad robot.

IMDb: 5.8

Mitt IMDb: 7.0


Det här är en ganska så okänd ungdomsfilm från 80-talet som överraskade positivt och det låga IMDb-betyget är den inte förtjänt av. Ganska allvarlig film trots att det handlar om barn och på ytan kan verka just ytlig.


Gotcha! (1985)

Studenten Jonathan är träffsäkrast i ett paintball-liknande spel på college. Men han är inte lika lyckosam när han försöker få till en träff med tjejer. Tillsammans med sin mer erfarne vän Manolo åker han till Paris över sommaren. Där träffar han den mystiska Sasha som visar sig vara kurir och tar honom till Östberlin där de blir förföljda av ryssar.

IMDb: 5.9

Mitt IMDb: 8.5


Precis som ovan nämnda film hamnade denna film på listan 10 favoriter - Ungdomsfilmer från 80-talet. Givetvis mycket nostalgi, men det här är en personlig favorit som håller än och som bara blir bättre och skönare ju längre in i filmen man kommer.


Red Heat (1988)

Kapten Ivan Danko vid Moskva-polisen beger sig till Chicago för att hämta en sovjetisk brottsling. Men denne lyckas rymma och Danko får hjälp av Chicago-snuten Art Ridzik i den våldsamma jakten.

IMDb: 5.8

Mitt IMDb: 6.5 alt. 7.0


En skön Arnold-rulle som lätt blir lite bortglömd, men som faktiskt bjuder på både bra action och humor. Tappar lite mot slutet, men det får man ha överseende med. Det är ju inte varje dag Arnold spelar ryss!


Unlawful Entry (1992)

Efter att ha haft inbrott i sitt hus får det utsatta paret hjälp från en av de poliser som var först på plats. Polisen pratar ofta och gärna med frun i huset men maken börjar undra om de kanske får lite väl mycket hjälp av denna polis. Vad vill han egentligen?

IMDb: 6.0

Mitt IMDb: 7.0


En klart tillfredsställande thriller där Ray Liotta spelar bad cop på ett härligt sliskigt sätt. En bra 90-tals thriller som tål att ses helt enkelt.


China Moon (1994)

Polisdetektiven Kyle Bodine blir trollbunden av Rachel Munros sensuella charm och inleder en intensiv, hemlig affär med henne. Kyle upptäcker snabbt att Rachel är en kvinna som är fast i ett mycket olyckligt äktenskap. Snart blir han indragen i ett livsfarligt nät av passionerad manipulation och bedrägeri.

IMDb: 6.0

Mitt IMDb: 7.0


Trevlig och småmysig modern noir som går lite i samma fotspår som den något bättre Body Heat (1981). Ed Harris, Madeleine Stowe och Benicio Del Toro gör också sitt för att göra detta till en sevärd film.


Resurrection (1999)

En seriemördare ger sig på offer efter offer och tar med sig en kroppsdel från varje lik. John Prudhomme blir satt på fallet och inser snart att mördaren vill rekonstruera Jesus kropp...

IMDb: 5.9

Mitt IMDb: 7.0


Ok, det är ingen Se7en (1995), men samtidigt är det en välfungerande seriemördarfilm som bjuder på tät stämning och en story som funkar. Visst är Christopher Lambert något svag, men det bör inte vara ett skäl till att skippa filmen.


Miami Vice (2006)

Poliserna Sonny Crockett och Ricardo Tubbs tar sig an narkotikabrottsligheten i Miami. De måste infiltrera en stor narkotikasmugglare från Sydamerika genom att utge sig för att kunna leverera drogerna riskfritt.

IMDb: 5.9

Mitt IMDb: 7.0


Förtjänar mer kärlek för det är en visuellt mycket snygg film och en välgjord sådan. Fokuserar tyvärr på lite fel saker under långa stunder, men det är långt ifrån en dålig film. Faller dock vissa i smaken mer än andra.


The Box (2009)

Virginia, 1976. Ett par i yngre medelåldern får en låda levererad till sin dörr. Den innehåller en konstruktion med en knapp. Strax därefter får de veta premisserna; Om de trycker in knappen dör någon någonstans i världen - och själva får de en miljon dollar.

IMDb: 5.6

Mitt IMDb: 6.5 alt. 7.0


Bra idé och just att det utspelar sig på 70-talet gör det hela bättre och mer realistiskt. Man har lyckats med 70-tals känslan och filmen avslutas också bra, även om den har något svagare parti innan dess. Noterbart att regissören tidigare gjorde Donnie Darko (2001)...


Rampart (2011)

Året är 1999 i Los Angeles och polisveteranen Dave Brown kämpar både för att ta hand om sin familj, och för sin egen överlevnad.

IMDb: 5.9

Mitt IMDb: 7.0


Det är inget snack om att det här är en film som hade kunnat vara mycket bättre. Men frågan är om Woody Harrelson hade kunnat vara så mycket bättre? Hans prestation höjer filmen på egen hand och gör det här till ett klart intressant människoporträtt om en trasig människa som har svar på allt och en egen syn på vad som är rätt och fel.

8 kommentarer:

 1. Kul lista, även om jag inser att det inte är alltför sällan jag är nere och rotar i under-5-strecket. Förvånande att The Box får så pass lågt, utifrån vad jag har hört trodde jag den skulle ligga bättre till. Och jo, Miami Vice är en dålig film ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Det är alltid lite kul när man tycker att en film är ganska bra för att sen se att den fått ett väldigt dåligt betyg eller dålig kritik.

   Nej, tycker inte Miami Vice är en dålig film. Däremot kunde den ha varit bättre...

   Radera
 2. Härlig lista. Jag gav aldrig Miami Vice en chans efter ha hört så mycket skit om den, men är sugen på något lättsmält och fint att kolla på. Så får nog bli den idag.

  Ska även kolla upp Gotcha! eftersom du tjatar så ;)
  Tror dock jag kan ha sett den, för typ 20 år sedan. Eller så blandar jag ihop den med If Looks Could Kill?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Daniel: Kul att den uppskattas!

   Ja, ge Miami Vice en chans. Har man inga förväntningar så tror jag den kan funka. Blir intressant att höra vad du tycker.

   Det är sant, det är lätt att blanda ihop med If Looks Could Kill, men Gotcha! är på en annan nivå ;) Dock bör man vara beredd på att den tar lite tid på sig att komma igång. Mycket nostalgi över den.

   Radera
 3. Kul och bra lista! Det finns verkligen många underskattade pärlor som har mindre än 6.0 på IMDb som ex. franska "I dina händer" med Kristin Scott Thomas. Det är ett riktigt starkt drama trots vissa brister. Av dina nämnda filmer här har jag bara sett The Box men gillar den verkligen, den är värd så mycket mer än 5.6! Jag blev framförallt sugen på Unlawful Entry och China Moon, ska kolla upp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. rebecca: Tack! Ja, då och då händer det, men tyvärr har de flesta filmerna ett lågt betyg av en anledning.

   Unlawful Entry och China Moon är två trevliga filmer, klart sevärda tycker jag.

   Radera
 4. Har sett hälften och gillar Unlawful entry: )
  Red heat o Resurrection är ok men både The Box och Miami vice var filmer som jag inte gillade alls - den sistnäämnda tror jag att jag stängde av efter en stund - så illa var det.
  Gotcha var läääänge sedan jag såg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Som sagt, inte lätt att hitta toppfilmer, men alla listade tycker jag är värda en chans. Sen kan man inte gilla allt.

   Kul att du gillar några av dem. Unlawful Entry funkar definitivt bra i genren.

   Radera