tisdag 23 april 2013

Tisdags Dok: West of MemphisTitel: West of Memphis
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2012
Regi: Amy Berg

Handling: En dokumentär producerad av bl.a. Peter Jackson som handlar om fallet där tre 8-åriga pojkar blev mördade en sommar 1993. 18 år senare vill folket i delstaten Arkansas att domstolen gör ett bestämt beslut om de nya bevis som kommit fram kring de tre livstidsdömda män som med största sannolikhet är oskyldigt dömda. Men ingen vill erkänna att de har fel.

Omdöme: Om man sett Paradise Lost-trilogin som följer detta högintressanta fall, så blir man givetvis nyfiken på att se mer. I det här fallet handlar det om en dokumentär som är finansierad av bl.a. regissören Peter Jackson. Flera kändisar och vanliga människor runt om hela världen, inklusive Peter Jackson, intresserar sig för fallet vilket givetvis ger stora ekonomiska muskler.Dokumentären fokuserar på tre saker kan man säga. Först och främst behandlar man bakgrunden, alltså själva morden och fallet i sig. Sen riktar man misstankarna mot en person som utmålas som den riktiga mördaren. Och så avslutas det hela med att man samlar nya bevis, främst genom DNA, för att försöka få de tre dömda, kända som "West Memphis Three", frikända. De tre männen var mellan 16 och 18 år gamla när de åtalades och dömdes för de hemska brotten.Om man lite kort ska jämföra med Paradise Lost-trilogin så kan man faktiskt se likheter. Den första filmen behandlar fallet och är mest neutral. I den andra filmen fokuserar man på en annan potentiell misstänkt för dådet (annan än i detta fall). Och i den tredje filmen handlar det om att se om de tre kan bli frikända, 18 år efter händelsen. Kan man se denna dokumentär utan att ha sett nämnda trilogi? Ja, det kan man göra. Men denna dokumentär är mer vinklad, vilket inte är så konstigt med tanke på vem/vilka som ligger bakom den.Det dokumentären lyckas bra med är att ta upp en del annat som Paradise Lost-trilogin inte tar upp. Fokus ligger inte lika mycket på de tre dömda utan istället om vem som annars kunde ha gjort det och hur man ska få de tre frikända. Personligen tycker jag det finns en hel del av värde här som speciellt är intressant att se när man sett nämnda trilogi. En bra dokumentär är dock aldrig bättre än historien den berättar. I det här fallet har man en utmärkt historia som fascinerar och frågan är bara om man någonsin kommer få svaret på hur det verkligen gick till...

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.9

2 kommentarer:

  1. En otroligt vinklad dokumentär som tar upp endast det som är till de dömdas fördel. Gå in på callahan.8k.com och läs in er på fallet ger er betydligt mer. Framför allt får man då en objektiv syn på fallet. Att påstå att dessa ( som Damien Echols gör) blev dömda för att de bar svarta kläder och lyssnade på heavy metal är att grovt förenkla fallet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym: Håller med om att den är vinklad och det är inte så konstigt med tanke på att en av de dömda är medproducent. Föredrar helt klart Paradise Lost-trilogin (speciellt den första filmen som är mest objektiv). Men denna funkar som komplement då den tar upp några saker som inte togs upp i nämnda trilogi.

      Radera