söndag 12 maj 2013

Dredd



Titel: Dredd
Genre: Action/Sci-Fi
Land: USA/Storbritannien/Indien/Sydafrika
År: 2012
Regi: Pete Travis
I rollerna: Karl Urban, Olivia Thirlby, Lena Headey, Wood Harris

Handling: "Dredd" tar oss med till de tuffa gatorna i Mega City One, den enda oasen i det ödelagda riket Cursed Earth. Judge Dredd är den mest fruktade av de så kallade Street Judges, de som har makten att genomdriva lagar, att döma andra och att ha ihjäl dem på fläcken - om de skulle tycka det är nödvändigt...

Omdöme: Originalet Judge Dredd (1995) med Sylvester Stallone i titelrollen var väl ingen höjdare. Denna nyversion ser Karl Urban axla titelrollen. Det kunde egentligen vara vem som helst, så att det är han gör inget. Man kan säga att karaktären Judge Dredd är en blandning mellan RoboCop och Batman (utseende, beteende och röst). Till sin hjälp har han Anderson (Olivia Thirlby) som han ska utvärdera om hon är lämplig för yrket.



Dredd och Anderson bestämmer sig för att titta närmare på ett ärende där tre män slängts ner för ett 200-vånings lägenhetskomplex. Det står tidigt klart att det hela är drogbaserat där en ny drog kallad 'slow-mo' sprider sig som en löpeld. Gänget som tillverkar och säljer drogen styr även 200-vånings komplexet där ledaren är Ma-Ma (Lena Headley). Hon och hennes gäng tänker nu göra allt för att tysta Dredd och Anderson. De vill ju ha lugn och ro, och har resurserna att skapa ett krig inne i komplexet.



Något som man märker ganska tidigt är att filmen inte bara är en film i mängden. Den kör med en ganska skön stil där man inte minst visar effekten drogen ger på ett effektivt sätt. En bidragande orsak är att man har ett välfungerande foto av den Oscarsvinnande cinematografen Anthony Dod Mantle (bl.a. ett par samarbeten med Danny Boyle). En annan sak jag gillar och uppskattar är filmens musik som inte låter som från en ordinär actionfilm utan har en egen identitet och bidrar med en lite mörkare ton.



Filmen är genomgående ganska brutal och mörk, trots att det i grund och botten är baserat på en tecknad seriehjälte. Det är helt klart rätt väg att ta. Nu är det inte perfekt, men som underhållning bjuder den på mycket av det man är ute efter. Får lite John Carpenter-vibbar av hela filmen faktiskt. Både vad gäller musiken och sättet den är gjord på, typ som en modern Escape from New York (1981). Tänkte lite samma sak när jag såg Doomsday (2008), men den tappar efter halva filmen - det gör som tur är inte den här.



3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.0

6 kommentarer:

 1. "Originalet Judge Dredd (1995) med Sylvester Stallone i titelrollen var väl ingen höjdare. "

  Och där slutade jag läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Haha, helt rätt. Nu måste jag erkänna att jag inte kommer ihåg den, därav "var väl" ;) Men direkt bra var den inte. Karl Urban försökte prata lite som Sly och även använda samma minspel, haha.

   Radera
 2. Näe det gjorde jag inte. Jag läste hela texten och blev väldigt förvånad över det höga betyget, speciellt eftersom du inte vanligtvis gillar serietidningshjältar på film ;). I min värld är den här filmen verkligen INTE bra.

  http://www.fiffisfilmtajm.se/dredd/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Det stämmer bra, jag brukar inte vara så förtjust i den här typen av film. Men då och då funkar det bra. Nu säger jag inte att jag verkligen gillade den, men det var underhållning från början till slut och det fanns inga direkta svackor.

   Radera
 3. Var som bekant lite ljummare till den här men bättre än Slyfilmen är den - vad jag minns

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Kanske har det att göra med vad man förväntar sig. Trodde det skulle vara en ganska dålig film, men blev istället positivt överraskad. Sen gillade jag att den var mörk och brutal, vilket var oväntat med tanke på att Sly-versionen inte var det.

   Av vad jag förstått håller sig också den här versionen närmare serien som den är baserad på.

   Radera