fredag 10 maj 2013

Drugstore CowboyTitel: Drugstore Cowboy
Genre: Drama/Kriminalare
Land: USA
År: 1989
Regi: Gus Van Sant
I rollerna: Matt Dillon, Kelly Lynch, Heather Graham, James Remar

Handling: Bob och Dianne är ett gift par i 70-talets USA. Tillsammans med vännerna Rick och Nadine rånar de apotek för att kunna tillfredsställa sitt knarkberoende.

Omdöme: Historien är baserad på författarens egna erfarenheter och upplevelser som drogmissbrukare och kriminell under början av 70-talet. Bob (Matt Dillon) är 26 år och ledare för sitt "gäng" som även består av hans tjej/fru Dianne (Kelly Lynch) och två nyrekryterade ungdomar. De fyra rånar apotek och blir höga, ja förutom att försöka undkomma lagens långa arm som leds av polisen Gentry (James Remar) som inte vill något hellre än att sätta dit Bob.Filmen handlar alltså om drogmissbruk och dessa fyra ungdomars resa för att få tag på sitt "godis". Till en början tänker jag på Trainspotting (1996) när de för första gången tar droger. Men denna känsla avtar tyvärr ganska snabbt. Filmen lyckas helt enkelt inte övertyga särskilt mycket. Det finns inte mycket tyngd i sättet filmen är gjord på, även om det inleds helt ok.Att filmen skulle utspela sig under tidigt 70-tal märks inte riktigt av. Man lyckas inte direkt få till 70-tals känslan och istället får man känslan av att det är 80-tal det utspelas i. Det är givetvis inte livsviktigt att man ska känna av 70-talet, men det är en del av problemet med filmen. Ett annat stort problem är dess musik. Den komponerade musiken (eller rättare sagt oljudet) håller väldigt låg klass filmen igenom. Låtarna man använt sig av är något bättre.Skådespeleriet funkar inte riktigt, även om Matt Dillon är den som funkar bäst. Man saknar dock den där desperationen och ångesten i prestationerna, i karaktärerna och i hela filmen faktiskt. Vad syftet är med filmen är faktiskt ganska oklart. Att det hela ska avslutas så som det inleds räknar man ut ganska tidigt. Men det hela ger liksom inte mycket. Därför blir filmen en ganska stor besvikelse, för Gus Van Sant kan bättre än så här.

2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
11 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 7.3

2 kommentarer:

 1. Var lite snällare i betyg
  http://filmitch.wordpress.com/2011/08/12/knarkare-seriemordare-trollkarlar/
  En underhållande bagatell - kanske de ord som man förknippar med en film om knarkare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ska in och läsa vad du skrev. Jag fann den tyvärr inte så underhållande. Saknades ganska mycket för att göra mig nöjd och belåten ;)

   Radera