söndag 5 maj 2013

Fem undervattensfilmer

När man pratar om filmer som utspelar sig under vatten tänker man nog främst på bra ubåtsfilmer. De fem bästa ubåtsfilmerna har jag redan skrivit om, så den här gången är det istället fem undervattensfilmer. Det må inte vara fem toppfilmer, men roliga att se om man gillar genren.

Noterbart att tre av filmerna blev "kopior" på den bästa filmen (#1 på listan) i denna genre och kom så klart i samma veva.


#5 - DeepStar Six (1989)

På kärnkraftbasen 'DeepStar Six', som befinner sig under vattnet, måste besättningen kämpa mot en varelse som dras till ljuset och dödar allt i sin väg.

Med bl.a. Miguel Ferrer och Taurean Blacque

Läs mer
#4 - The Rift (1990)

En ubåt har havererat på ett mystiskt sätt utanför den norska kusten. En ny ubåt ger sig ner i havets djup för att söka efter ubåtsvraket. "Spåren" leder till en undervattensgrotta. Där finner expeditionen oförklarliga tecken på liv.

Med bl.a. Jack Scalia och R. Lee Ermey
#3 - Leviathan (1989)

Djuphavsgruvarbetare stöter på ett sovjetiskt vrak och bärgar dess last. Det visar sig att lasten var mycket farligare än vad de trott. Nu är hela besättningens liv i fara då något som tog den sovjetiska besättningens liv kommit ombord...

Med bl.a. Peter Weller och Richard Crenna

Läs mer
#2 - Sphere (1998)

Ett team får i uppdrag att utforska ett jättelikt rymdskepp som oskadat verkar ha legat på botten under nästan 300 år. Forskarna befinner sig snart på en undervattensbas placerad invid rymdskeppet. Snart börjar en serie skrämmande händelser inträffa. Deras innersta rädslor väcks bokstavligt talat till liv.

Med bl.a. Dustin Hoffman, Sharon Stone och Samuel L. Jackson

Läs mer
#1 - The Abyss (1989)

Ett oljeborrarteam skickas tillsammans med en grupp Navy Seals ner i djupet för att leta efter en försvunnen ubåt med kärnvapen ombord. Under arbetet inträffar en olycka och det visar sig att det finns en mystisk kraft i havsdjupet...

Med bl.a. Ed Harris och Mary Elizabeth Mastrantonio

Läs mer
Fler listor hittas här.

8 kommentarer:

 1. 5 o 4 har jag inte sett o tackar för tips. 3:an är nog den jag gillar bäst. Avgrunden är lite såsig emellanåt vad jag minns men kan ha fel. Sphere minns jag som mördande tråkig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: 5 och 4, och även 3 (Leviathan) gjordes väl p.g.a. The Abyss. Roliga att se, men inte alltid jättebra ;)

   Sphere måste erkännas att jag såg på bio 1998 så där kan minnet svikta rejält...

   Håller med dig om att Leviathan är den som nog ger "mest för pengarna" eftersom den inte är lika känd som The Abyss och Sphere, men håller på egen hand.

   Radera
 2. Tack för tipsen. Du går på djupet din vana trogen. Har sett ettan och tvåan, och de är riktigt trevliga även om tvåan är lite konstig i handlingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Kul att det uppskattas. Ja, denna gång går jag verkligen på djupet ;)

   Tvåan såg jag som sagt 1998, så möjligt att jag också skulle tycka den var konstig/sämre. Den var väl lite lik Event Horizon sett till att den gick in i huvudet på karaktärerna, om jag inte har fel.

   Hoppas du får chansen att se de övriga. Leviathan är trevligast.

   Radera
 3. Åhå, så Leviathan är sevärd alltså? Har utifrån omslaget valt bort den flera gånger... Men bara tack vare din bild på Miguel måste jag ju se Deep Star Six :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, jag minns Leviathan som sevärd, fast jag kan inte garantera tummen upp från din sida ;)

   Vilken har du valt bort pga omslaget? DeepStar Six? Den är ju inte strålande, men Miguel Ferrer vill man ju inte missa, haha.

   Radera
  2. Nej, Leviathans omslag... Deep Star Six hade jag aldrig hört talas om förrän nu.

   Radera
  3. Sofia: Ah, ok. Man ska inte alltid döma efter omslaget/postern ;)

   Radera