tisdag 28 maj 2013

Tisdags Dok: I Knew It Was You: Rediscovering John CazaleTitel: I Knew It Was You: Rediscovering John Cazale / John Cazale - i skuggan av Gudfadern
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2009
Regi: Richard Shepard

Handling: Dokumentär om skådespelaren John Cazale, som hann medverka i fem filmer under sin livstid - alla fem nominerade till Oscars för bästa film.

Omdöme: Skådespelaren John Cazale var en fascinerande skådespelare, som tyvärr dog alltför tidigt vid 42 års ålder. Med endast fem filmer i sin karriär, fem klassiska sådana, hade han lätt kunnat bli bortglömd. Men med oförglömliga prestationer i alla fem filmerna har han istället blivit en uppskattad och omtyckt skådespelare, trots att han dog 1978. Vare sig man gillar honom eller inte vet vem han är så är denna dokumentär värd en titt.Denna kortdokumentär, på runt 40 minuter, går inte riktigt på djupet (vilket inte är så konstigt med så kort speltid) om hur han var privat och bakgrund som man hade velat. Men man låter kända skådespelare och regissörer prata om honom vilket ger en bra bild av hur han var som person och skådespelare. En lågmäld, rolig och väldigt seriös man som alltid gick in helhjärtat för varje roll han spelade.I dokumentären har man både fans av hans verk som talar om hur han inspirerat dem, som t.ex. Steve Buscemi, Sam Rockwell och Philip Seymour Hoffman. Men även kända skådespelare som spelade med honom, som t.ex. Al Pacino, Gene Hackman, Robert De Niro och Meryl Streep. Just Streep var ju förlovad med Cazale och var vid hans sida när han dog. Och så är Johns bror Steve Cazale med på ett hörn. Så det är lite speciellt att höra dessa personer tala gott om honom och hur han påverkade deras egna prestationer när de spelade mot honom.Man får även höra vad två av de tre regissörerna som jobbade med honom, Francis Ford Coppola och Sidney Lumet, har att säga. Även dessa ger en intressant syn på hans prestationer i deras filmer. Dokumentären hade gärna fått vara dubbelt så lång och tagit med en lite mer bakom kulisserna under inspelningarna och även vid sidan, i hans privatliv. Man känner att det borde finns intervjuer med honom som man hade kunnat använda sig av. Men med tanke på vad dokumentären fokuserar på så blir man klart nöjd. Det är ändå John Cazale.Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.8

4 kommentarer:

 1. Ja, det var den. Samma. Bra doku.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Ja, det var det jag misstänkte :)

   Radera
 2. Visst hade den kunnat gå djupare. Fin hyllningsfilm utan att bli ryggdunkande dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pladd: Håller med, jag hade gärna velat ha mer, men det var som du säger en fin hyllningsdokumentär som gjorde en sugen på att se om filmerna.

   Radera