På topp tio återfinns filmer från:
9 USA
1 Frankrike
#10 The Hunt for Red October (John McTiernan)


Året är 1984, kalla kriget utgör fortfarande ett hot. En ny, tekniskt överlägsen rysk atomubåt, "Röd Oktober", har kursen inställd på USA:s kust under ledning av kapten Marko Ramius. Den amerikanska regeringen tror att Ramius planerar att anfalla, men CIA, med analytikern Jack Ryan i spetsen, tror annorlunda. De misstänker att han tänker hoppa av, men tiden är knapp att hitta honom innan ryska flottan sänker ubåten.
Sean Connery dominerar varje scen och har den rätta pondusen för rollen som rysk kapten på ubåten. Tät och spännande, en av de bättre ubåtsfilmerna.
#9 The Grifters (Stephen Frears)


En mor, en son och dennes flickvän är alla s.k. "bondfångare". Sonen åker in på sjukhus efter ett misslyckat jobb. Efter det ger de sig ut på en resa, varpå allt börjar falla samman...
En film där alla försöker lura varandra och som är ett riktigt bra exempel på en bra neo-noir. Växer och blir mörkare ju längre in man kommer.
#8 State of Grace (Phil Joanou)


Terry Noonan återvänder till sina barndomskvarter i Hells Kitchen, de irländska kvarteren i New York. Denna gång som polis för att infiltrera den lokala maffian som består av hans barndomsvänner. Terry går sakta tillbaka till det liv han levde innan han blev polis, det som brottsling.
En lite bortglömd och underskattad film som hamnat i skymundan av Goodfellas. Det är dock en film som står på egna ben med fina prestationer av Sean Penn, Gary Oldman och Ed Harris, en bra story och fin musik av Ennio Morricone.
#7 Misery (Rob Reiner)


En framgångsrik författare råkar ut för en bilolycka mitt ute i obygden men har turen att bli omhändertagen av en ung kvinna. Kvinnan visar sig vara ett stort fan av författaren och hans böcker om hjältinnan Lida. Men när han låter henne läsa sitt senaste manuskript och hon inser att han ämnar ha ihjäl Lida i nästa bok vänds hennes välvilja och den hemtrevliga stugan blir ett mardrömslikt fängelse.
Med en av de bästa (och värsta) kvinnliga filmskurkarna någonsin i Kathy Bates som Annie Wilkes bjuds man på psykologisk terror man sent glömmer. Bygger upp en bra atmosfär som håller ända till eftertexterna.
#6 Nikita (Luc Besson)


En tjej ingår i ett gäng närmast djuriskt brutala brottslingar tills hon rekryteras av en fransk underrättelseofficer som bestämt sig för att göra henne till hemlig agent och proffsmördare.
Innan Léon kom Nikita, och det är en explosiv fransk action/thriller av hög klass. Jean Reno dyker upp som "städaren" i en minnesvärd sekvens i filmen som sedan på sätt och vis ledde till karaktären i Léon.
#5 Awakenings (Penny Marshall)


Den blyge neurologen, Dr. Malcolm Sayer, tar anställning på Bainbridge sjukhus i Bronx. Där träffar han bland annat Leonard som befinner sig i ett sömnlikt tillstånd. Dr. Sayer bestämmer sig för att prova en ny medicin på honom. Den visar sig ha en positiv effekt och Leonard vaknar upp. De bestämmer sig för att prova medicinen på fler patienter, men plötsligt avtar effekten och medicinen visar sig ge bieffekter...
Det går inte att komma ifrån att Robert De Niro och Robin Williams bär filmen på sina axlar under stora delar. Men det är även en mycket stark, känslosam och fin film vid sidan av det utmärkta skådespeleriet.
#4 Jacob's Ladder (Adrian Lyne)


Vietnamveteranen Jacob Singers liv håller på att spåra ur. Plötsliga visioner av demoner som försöker döda honom och vidriga mardrömmar driver honom mot vansinnet...
Mardrömsaktig och ganska kuslig film som bjuder på många minnesvärda scener och otäcka miljöer. Mardrömslik och mycket stämningsfull. Tim Robbins gör en av sina bättre rollprestationer i huvudrollen.
#3 Total Recall (Paul Verhoeven)


Året är 2075. Douglas Quaid hemsöks ständigt av samma mardröm om planeten Mars. När han köper minnen om en semester från Rekall Inc går något väldigt fel. Han upptäcker att hans liv inte existerar och att någon vill se honom död.
En Arnold-film som håller vid flera omtittar och blandar allvar med humor på ett nästan perfekt sätt.
#2 Dances with Wolves (Kevin Costner)


Officer Dunbar i den amerikanska armén söker tjänstgöring långt ifrån civilisationen. Där möter han snart landets urinvånare - indianerna. Det första mötet blir våldsamt och kunde ha kostat honom livet, men istället leder det till början på något nytt för Dunbar.
Lång och tråkig? Nej, faktiskt inte och man vill inte att den ska sluta. Kevin Costner har lyckats riktigt bra med detta härliga äventyr som prickat det mesta perfekt.
#1 Goodfellas (Martin Scorsese)


Under 30 år följs den unge Henry Hills karriär mot den inre kretsen av maffian. Eftersom han är halvirländsk kan han inte nå den riktiga toppen och misstankar börjar riktas mot honom både från polisen och de egna.
En av Scorseses bästa filmer och en riktigt bra maffiafilm där trion Robert De Niro, Ray Liotta och Joe Pesci övertygar.
Några filmer som slogs om platser på listan var:
After Dark, My Sweet
The Godfather: Part III
King of New York
Miller's Crossing
Presumed Innocent
Quigley Down Under
---
Sämsta filmen: Air America
I ärlighetens namn minns jag inte mycket. Har nog försökt förtränga den så gott det går.
Största besvikelsen: Wild at Heart
Alltid osäkert med David Lynch. Trodde jag skulle gilla den mer, men den gick inte riktigt hem.
Har sett alla utom 9 och 8 och åtminstone 9 är jag definitvt sugen på. Nikita skulle jag behöva se om, gillade den inte alls då. Och Awakenings är rar, men jag är lite förvånad över att se den på en tio-i-topp-lista. Håller inte heller med om varken nr 1 eller 2.
SvaraRaderaMen vad vet jag, som hade Flatliners som personlig årsfavorit? ;) Nu skulle den nog ha ersatts av Jacob's Ladder tror jag. Skulle också vilja flagga för Cry-Baby och Edward Scissorhands. Waters och Burtons bästa bägge två?
Sofia: Det var inte mycket som stämde alltså ;) Nej, sådana här listor är så klart högst personliga.
RaderaAwakenings minns jag som mer än rar. Den var emotionellt mycket stark och skådespeleriet var på topp.
1 och 2 är dock givna som just etta och tvåa i mina ögon. Därefter var det lite extra svårt att rangordna måste erkännas.
Cry-Baby har jag inte sett. Edward S. har jag inte sett på väldigt länge, men inte riktigt min typ av film.
Fin-fin lista.
SvaraRaderaJag har bara sett 10, 6, 4, 3 och 2:an.
Är sugen på 9:an och borde väl se 1:an för "husfridens skull".
Henke: Tack, tack. Det var på tiden kände jag. Har jobbat hårt med att äntligen känna mig klar med den ;)
RaderaSom vanligt tycker jag alla man inte sett på listan är klart sevärda.
Har otroligt nog sett alla filmer på listan.
SvaraRaderaHåller med om nr 1 - otroligt bra film :)
De enda som jag varit mindre förtjust i på din lista är Nikita o Red October men likt Sofia tror jag att jag borde se om dem innan min slutgiltiga dom faller.
9, 8, 7 o tre hade även de hamnat på "min" lista tillsammans med Edward Scissorhands ;)
filmitch: Det är trots allt ganska kända filmer på listan. Vissa filmer kräver en omtitt, andra fastnar man helt enkelt inte för.
RaderaEdward S... hmm, jag är inte så sugen på att se om den. Brukar inte heller gilla Burton så vi får se om det blir av.
Bra topptrio här! Går inte att anmärka på! Jag lyfter på hatten! :-)
SvaraRaderaSteffo: Det tackar jag för! :) Det är en bra topptrio, men jag tycker nog allt samtliga tio filmer på listan håller hög klass.
RaderaSåg du Wild at heart när den kom och var det en besvikelse redan då? Jag tokgillade den när den kom men såg om den för inte så länge sen och det funkade verkligen INTE nu.
SvaraRaderaFör övrigt har du en riktigt stabil lista. Svårt att säga emot dig gällande någon av filmerna även om våra listor är väldigt olika.
Fiffi: Nej, jag såg Wild at Heart för första gången för något år sen. Det var en av de sista Lynch-filmerna jag inte hade sett som jag ville se.
RaderaJa, jag håller med. Tycker samtliga på listan är stabila och håller väl. Även de precis utanför tycker jag är värda en titt.
Kan inte tillägga så mycket än vad jag redan sagt, bortsett från att jag fortfarande inte sett #9 och 8 ;)
SvaraRaderaSofia: Givetvis lite synd att du inte sett The Grifters och State of Grace än. Två bra filmer det där.
RaderaVi har nu fyra överlapp. Dessutom har jag sedan senast diskat av Goodfellas (i Decennier). Den blev ju inte direkt en favorit. Jag håller mig till The Wolf of Wall Street istället. :-)
SvaraRaderaHenke: Jag såg att du höll Goodfellas och Dansar med vargar som de två mest överskattade filmerna från året. Min etta och tvåa alltså...
RaderaJapp, det är så jag ser på dem. Jag trodde dock de två skulle vara ännu mer uppskattade, därav att jag kallar dem för det, men de saknades på bra många av de åtta topplistorna som kom ut häromdan... Konstigt hur man tror att vissa filmer är älskade av "alla"...
RaderaHenke: Eftersom alla tycker så olika är det svårt att säga vilka som är överskattade och vilka som är underskattade. Eftersom jag gillar båda ser jag dem inte som överskattade. Men det finns givetvis andra hyllade filmer jag inte förtjänar att hyllas.
RaderaMina 10 favoriter från 1990:
SvaraRadera10 Tremors
09 Total Recall
08 Gremlins 2
07 Goodfellas
06 Back To The Future III
05 The Hunt For Red October
04 The Godfather Part III (Inte i nivå med dom tidigare två förstås men ändå bra)
03 Young Guns II (Kul westernäventyr)
02 Dances With Wolves (Fin western)
01 Home Alone (Nostalgi i stora lass. Den håller fortfarande)
Bubblare: Die Hard 2, The Rescuers Down Under, Arachnophobia, Pump Up The Volume, Quigley Down Under
Sämst: Dick Tracy
The Grifters såg jag för några månader sen, den var hyfsad.
State of Grace har jag inte sett men den verkar lite intressant.
Misery tror jag att jag sett för mycket parodier på för att den ska funka.
Nikita är ok.
Jacob's Ladder har jag på min watchlist.
LJH H:
Radera10. Gillar den, en harmlös liten film.
9. Klassisk Arnold (och Verhoeven) som funkar varje gång.
8. Ej sett, den första är ok.
7. Klassfilm som jag håller väldigt högt.
6. Tycker inte den är mer än ganska ok faktiskt (fast det kan vara för att jag jämför med de två första som är klart mycket bättre).
5. Har alltid gillat u-båtsfilmer och denna är en av de bättre.
4. Sant, inte i samma nivå som de två första, men detta är en klart bra trea trots allt.
3. Ej sett, tveksam om jag sett den första (har aldrig riktigt trott på den).
2. Ja, detta är en riktigt fin och klassisk film.
1. Lever så klart mycket på nostalgi. Har alltid haft svårt för Macauley Culkin här så jag har lite svårt för filmen.
Dick Tracy har jag hållit mig undan. Verkar inte vara min typ av film (stilen verkar påminna om Batman från året innan).
The Grifters såg jag för väldigt länge sen. Gillade den då, kan vara dags för omtitt.
State of Grace är klart underskattad.
Misery är lite av en klassiker får man allt säga. Den håller fint.
Nikita har en del riktigt bra scener och Luc Besson var i toppform under denna period (slutet av 80-talet/till mitten av 90-talet ungefär).
Jacob's Ladder är ett måste. Riktigt stämningsfull och minnesvärd. Inte att missas.