fredag 3 maj 2013

Phil SpectorTitel: Phil Spector
Genre: Drama
Land: USA
År: 2013
Regi: David Mamet
I rollerna: Al Pacino, Helen Mirren, Rebecca Pidgeon, Chiwetel Ejiofor

Handling: Ett drama centrerat kring relationen mellan Phil Spector och hans försvarsadvokat Linda Kenney Baden, medan Phil stod inför rätta för mordet på Lana Clarkson.

Omdöme: Jag kan inte säga att jag visste eller vet så värst mycket om Phil Spector. Att han var en framgångsrik skivproducent och anklagad för att ha mördat en kvinna i sitt hem, det visste jag. Här slängs man in när hans försvar har börjat bygga upp sitt fall. Spector (Al Pacino) har anlitat försvarsadvokaten Bruce Cutler (Jeffrey Tambor) eftersom han framgångsrikt hade försvarat maffialedaren John Gotti vid ett par tillfällen.Linda Kenney Baden (Helen Mirren) jobbar ihop med Bruce Cutler och är den som ska försöka ta reda på vad som egentligen hände när skådespelerskan Lana Clarkson dog i Spectors hem genom ett skott genom munnen. Hon tvivlar på hela fallet och på Spector, men börjar sakta men säkert förstå att han helt enkelt är annorlunda. En excentrisk man som möjligtvis blivit missförstådd och ses som skyldig p.g.a. sitt uppträdande och utseende snarare än fakta.Att det här är en film som litar mycket på sina två stjärnor är en underdrift. Al Pacino och Helen Mirren är två duktiga skådespelare som får bra karaktärer att jobba med. Ett problem är dock att Pacino är Pacino. För även om han spelar Spector bra så tänker man hela tiden på att det är han, trots löständer och olika peruker (Spector själv bar olika peruker). Mirren har man enklare att se försvinna i rollen som den sjuka och bestämda försvarsadvokaten. Men båda sköter sig bra.Till en början måste erkännas att filmen inte verkar vara särskilt intressant. Men efter ett tag rullar det på bra. Det blir en ganska sevärd historia där samspelet mellan Pacino och Mirren blir intressant och på något sätt lite underhållande. Det är också skönt att det inte blir så teatraliskt som det många gånger blir när David Mamet står för regin. Avslutningsvis är det värt att notera att den mördade Lana Clarkson hade en liten roll i Scarface (1983) - där ju Al Pacino hade huvudrollen.


Phil Spector i verkligheten under rättegången.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.5

2 kommentarer:

 1. Jag såg fram emot denna HBO-film men så fort den visades hörde jag tyvärr så pass mycket negativa tongångar och besvikna röster - även från Pacino-dyrkare, så jag tappade en hel del av motivationen att se denna.

  Älskar dock sådana här spektakulära, snaskiga kriminalhistorier i skuggan av Hollywood och mitt i stjärnglansen. Phil spector-fallet är ju intressant och Spector själv i högsta grad.

  Pacino i rollen känns ju klockrent mest på utseendet, men förstår att det är lite slätstruket att han inte försöker hitta Spectors ljusare röst exempelvis - även om det nog är svårt när Pacino har en så pass bräkig röst naturligt.

  Jag rekommenderar verkligen dokumentären "The Agony and the Ecstasy of Phil Spector" ifall du eller någon annan känner för att få en bättre och djupare bild av Spector och fallet som filmen handlar om. En bra och - som så ofta, en förbisedd dokumentär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jimmy (Except Fear): Tack för dokumentär-tipset. Lite synd att jag sett filmen nu då dokumentären säkert gör ett bättre jobb. Men inte helt omöjligt att jag tar mig en titt på den. Det är trots allt ett intressant fall med en väldigt annorlunda person i fokus.

   Tycker inte det är någon höjdarfilm, men den går att se och prestationerna är stabila.

   Radera