
Titel: Sphere / Sphere - farkosten
Genre: Mysterium/Sci-Fi/Thriller/Skräck
Land: USA
År: 1998
Regi: Barry Levinson
I rollerna: Dustin Hoffman, Sharon Stone, Samuel L. Jackson, Liev Schreiber, Peter Coyote
Handling: Psykologen Norman Goodman, biokemisten Beth Halperin, matematikern Harry Adams och vetenskapsmannen Ted Fielding kallas samman till ett team som får i uppdrag att utforska ett jättelikt rymdskepp som oskadat verkar ha legat på havsbotten under nästan 300 år. Forskarna befinner sig snart på en undervattensbas, ett stort laboratorium placerat invid rymdskeppet. Snart börjar en serie skrämmande händelser inträffa. Deras innersta rädslor väcks bokstavligt talat till liv. Hoppet om överlevnad minskar i allt snabbare takt och forskarna börjar vända sig mot varandra i en frenetisk jakt på vem, eller vad, som orsakar skräcken.
Omdöme: Något jag inte visste om denna undervattensfilm var att det hela bygger på en Michael Crichton-bok. Crichton gillade medicinska thrillers och regisserade en del själv, förutom att skriva böcker och manus. Annars var han kanske mest känd för att ha skrivit manuset till Jurassic Park (1993). Hur som helst kan man tycka att detta borde vara en undervattensfilm med en hel del medicinska inslag, men så är inte riktigt fallet. Nu har han dock inte skrivit manuset så man har säkerligen utelämnat en hel del.

En sån här typ av film där ett team sätts ihop och ska utföra ett uppdrag brukar gärna ta tid på sig. Tid att lära känna karaktärerna och få en liten bakgrund innan de ger sig på uppdraget. Här går man väldigt fort rakt på sak. Kapten Barnes (Peter Coyote), som samlat teamet och leder uppdraget, tar de fyra influgna långt ner under havsytan. De fyra är Norman (Dustin Hoffman), Beth (Sharon Stone), Harry (Samuel L. Jackson) och Ted (Liev Schreiber). De är experter på olika områden, något de lär behöva eftersom det är något utomjordiskt de har att göra med...

Det är förvånansvärt få karaktärer i en film som denna. Det är egentligen bara de fem plus två hjälpredor som redan befinner sig på undervattensbasen. Givetvis vet man att några kommer dö på kuppen. Det hör liksom till. Den klart mest underhållande karaktären har Samuel L. Jackson som sin vana trogen kör sin grej. Man får sig en del skratt och det lättar upp stämningen så där lagom mycket. Peter Coyote är en skådespelare som man aldrig kan vara säker på var man har. Han får oftast karaktärer som inte är genomgoda vilket gör att man alltid är på sin vakt när han är med, så även här.

Med tanke på att filmen har några år på nacken är effekterna inte alltid vad de borde vara. Men det är egentligen inget problem eftersom filmen inte förlitar sig alltför mycket på detta. Man har även saker som funkar mycket bra, som t.ex. en slags monsterfisk som anfaller en av karaktärerna där nere i vattnet. Filmen som helhet är ok, inte så mycket mer. Den är lite för utdragen mot slutet och saknar en del för att bli direkt minnesvärd. Dustin Hoffman var inte heller särskilt nöjd med det faktum att filmen släpptes för tidigt innan man hann finslipa allt. Och det kan man faktiskt förstå. Filmen känns lite ihopslängd på sina håll, vilket säkerligen hade kunnat åtgärdas med lite mer tid.
3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt
Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 5.8
Crichton hade många stränga på författarlyran, han ligger ju även bakom förlagorna till The Andromeda Strain och The Great Train Robbery. Sphere är ingen av hans starkare alster och jag tycker det märks i filmen. Man har försökt att få till en Abyss-klaustrofobi men inte lyckats.
SvaraRaderaSofia: Absolut, Crichton skrev många förlagor till bra filmer, och regisserade även en del själv. Håller med om att Sphere inte är någon av de bästa och den kommer inte upp i The Abyss-klass. Har nog mycket med regissören att göra också.
RaderaJag tycker den här filmen håller fint, den är spännande, välspelad och klaustrofobisk, allt jag önskar mig av en film som denna för att den ska bli sevärd. Sen saknar den "nåt", "det" som gör att den inte blir en högbetygare men så blir det ibland.
SvaraRaderaFiffi: Precis, den saknar något och det är väldigt synd. Jag gillar denna sortens film, men det är intressant att det gjorts fler bra rymdfilmer än undervattensfilmer med tanke på att det är lite mer outforskat (på film).
Radera