torsdag 23 maj 2013

The Big PictureTitel: The Big Picture
Genre: Komedi/Drama/Romantik
Land: USA
År: 1989
Regi: Christopher Guest
I rollerna: Kevin Bacon, Emily Longstreth, J.T. Walsh, Teri Hatcher, Martin Short, Jennifer Jason Leigh, Elliott Gould, John Cleese

Handling: Nick Chapman vinner pris för sin kortfilm. Det gör att Hollywood snart knackar på dörren. Han har nu chansen att göra sin första långfilm, men Hollywood har en tendens att förföra honom vilket gör att hans idéer ersätts och filmen förlorar sin identitet. Samtidigt lockar den stundande framgången så pass mycket att han håller på att förlora sin flickvän och sin bästa vän.

Omdöme: Det här var en film jag inte alls hade hört talas om, men det är alltid lite extra intressant med filmer som ger en inblick i filmvärlden. Kevin Bacon är Nick Chapman, en ung regissör med stora drömmar. Ja, han dagdrömmer faktiskt om diverse konstiga saker och situationer. Så han har inga problem med att komma med idéer till sitt första långfilmsprojekt när den excentriske Hollywood-producenten Allen Habel (J.T. Walsh) vill göra film med honom.Det är inte bara filmproducenter som rycker i honom. Han får en agent i Neil Sussman, en underbar Martin Short, och får den väldigt förförisk skådespelerskan Gretchen (Teri Hatcher i sin första filmroll) efter sig. Allt gör att Nick höjs till skyarna och uppmärksamheten gör att han börjar ignorera sin flickvän Susan (Emily Longstreth) och sin bästa vän Emmet (Michael McKean). Nick får dock gott om tid att fundera på sina val och vilken väg han ska ta när allt inte är en dans på rosor.Kevin Bacon gör vad han ska. Han är kanske inte strålande så att han höjer filmen, men stabil. Emily Longstreth, som spelar hans flickvän, var en trevlig bekantskap. Kände inte till henne sen tidigare, vilket inte är så konstigt då hon endast gjorde ett par roller främst under 80-talet. Annars är det birollerna som sticker ut mest med J.T. Walsh, Teri Hatcher och Martin Short i sköna roller.På sina håll blir det riktigt underhållande och träffsäkert. Utan att veta exakt hur filmindustrin funkar i Hollywood, så får man en känsla av att det är så här det ser ut för en ung regissör. Nu är det självklart gjort med glimten i ögat, men det finns nog en hel del sanning i hur det går till. Historien rullar på fint ungefär halva filmen. Sen blir det lite mer allvar när det går sämre för Nick och då stannar det hela upp en del. En helt ok film som har mycket 80-talskänsla över sig. Det fattas dock en del, inte minst bättre musik och en bättre andra halva. Men inblicken i filmindustrin gör den värd att se.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.2

4 kommentarer:

 1. Aj fasen, det känns som om jag borde ha sett den här innan Guests For Your Consideration. Var inte heller medveten om dess existens.

  SvaraRadera
 2. Sofia: Lite konstigt att man inte läst/hört om denna tidigare med tanke på en gedigen rollista och en inte helt okänd regissör. Har du sett Swimming with Sharks (1994)? Snäppet bättre och lite seriösare.

  Vad är "Guests For Your Consideration"?

  SvaraRadera
 3. Alltså Christopher Guests film For You Consideration. Låter som han gjort lite egen-recycling här...

  http://bilderord.wordpress.com/2013/05/13/for-your-consideration-2006/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ah, självklart :) Den har jag inte heller sett/hört talas om, men nu när jag läser om handlingen så verkar det kunna vara så.

   Radera