fredag 28 juni 2013

eXistenZTitel: eXistenZ
Genre: Sci-Fi/Thriller
Land: Kanada/Storbritannien
År: 1999
Regi: David Cronenberg
I rollerna: Jennifer Jason Leigh, Jude Law, Willem Dafoe, Ian Holm

Handling: I en inte alltför avlägsen framtid är de som designar dataspel samhällets superstjärnor. Allegra Geller är en sådan designer. Hon har uppfunnit spelet "eXistenZ" som spränger gränsen mellan verklighet och fantasier och går direkt in i spelarens allra djupaste önskningar och fruktan. Men fanatiska motståndare vill döda Allegra. Kan hon, med hjälp av sin nye vän Ted Pikul, lyckas klara sig undan sina motståndare? Om de två ska ha en chans att överleva, måste de själva spela med.

Omdöme: När man kastas in i David Cronenbergs värld vet man att man (för det mesta) kommer bjudas på något lite annorlunda. I det här fallet handlar det om ett nytt slags spel som tar med spelaren in i en verklighet som gör att det inte längre går att skilja på vad som är spel och verklighet. Spelet heter "eXistenZ" och det är nu dags att låta en testgrupp få ta del av spelet för första gången. Men mitt i allt vill någon döda spelets designer...Spelets designer heter Allegra Geller (Jennifer Jason Leigh) och när hon blir attackerad måste hon fly tillsammans med PR-killen Ted Pikul (Jude Law). Han kan egentligen inget om spelens värld, men hon kan lita på honom när det blir dags att koppla in sig för att spela. Eftersom han aldrig spelat måste han få en bio-port för att kunna koppla in poden som används till spelet. Detta leder paret till två konstiga karaktärer i Gas (Willem Dafoe) och Kiri Vinokur (Ian Holm) innan det är dags för spelets bisarra värld.Efter en lite halvdan inledning väntar man på att det hela ska komma igång på allvar när de två ska ge sig in i spelets värld. Men man får vänta överraskande lång tid. Det blir nästan som att Cronenberg lurar tittaren att tro att "nu är det dags", bara för att skjuta upp det ett tag till. När man sen väl kommer in i spelets värld blir åtminstone jag lite besviken. Denna värld är inte så speciell, dock än mer bisarr än tidigare.Vad man måste ge filmen beröm för är att den är ganska så originell. Egentligen är det inget fel på storyn och det finns en del att gilla. Men det är utförandet som inte riktigt faller mig i smaken. Jag gillar t.ex. de typiska spelegenskaperna som man stöter på inne i spelet, inte minst loop-funktionen som är rolig. Men förmodligen är det just att det är så bisarrt och konstigt som jag inte riktigt får grepp om. Vad det hela går ut på förstår man, och twisten är inte dum den heller. På det stora hela blir jag lite besviken då idén inte alls är dum.3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.8

4 kommentarer:

 1. Vare länge sedan jag såg filmen och minns i stort sett ingenting - kan tänkas att jag ser om den ngn gång - kanske....

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Jag vet att en del gillar den mer än vad jag gjorde. Värd en till titt? Kanske det. Den är tillräckligt originell för att bli sevärd.

   Radera
 2. Jag såg den här på bio när den kom och då gillade jag den mycket. Gillade den spooky miljön när de är inne i spelet (i spelet (i spelet (i spelet?))). Gillade speciellt när de är på fiskfabriken och bygger en pistol av fiskben.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Jag satt länge och väntade på att de skulle komma in i spelet (i spelet). När det väl kom kände jag mig lite besviken. Tyckte miljöerna var lite tråkiga, även om karaktärerna var lite udda. Gillade loop-funktionen och pistol-byggandet var inte heller fel. Men något stämde liksom inte riktigt, därav det låga betyget.

   Radera