lördag 22 juni 2013

Gremlins



Titel: Gremlins
Genre: Komedi/Skräck
Land: USA
År: 1984
Regi: Joe Dante
I rollerna: Zach Galligan, Phoebe Cates, Corey Feldman, Judge Reinhold

Handling: Mogwais är små gulliga mjuka varelser som blir mordiska gremlins när de får vatten på sig och ännu värre om de matas efter midnatt. Självfallet stannar Billys klocka - och en ryslig katastrof drabbar snart den lilla staden.

Omdöme: Pappa Peltzer är uppfinnare och gillar udda prylar. Han beger sig till Chinatown för att försöka hitta en annorlunda julklapp till sin son. I en speciell affär hittar han något som inte är till salu - ett litet djur kallat Mogwai. Efter mycket om och men får han med sig det lilla lurviga djuret hem. Sonen Billy (Zach Galligan) tar emot sitt nya husdjur kallat Gizmo med öppna armar. Men han får tre viktiga regler han måste följa. Håll Gizmo borta från starkt ljus och speciellt solljus. Gizmo får inte komma i kontakt med vatten. Och under inga omständigheter får han matas efter midnatt.



Det är lite svårt att komma in i filmen till en början. Först Chinatown-biten, sen introduktionen av karaktärerna i den lilla staden. Här träffar man Billy som jobbar på en bank där även Kate (Phoebe Cates) och Gerald (Judge Reinhold) jobbar. Kate kommer med i handlingen lite längre fram när hon och Billy måste försöka stoppa alla gremlins som terroriserar staden. Gerald å andra sidan försvinner helt och fyller ingen som helst funktion, konstigt.



Efter den lite trevande inledningen kommer filmen sakta igång när gremlinsarna förökar sig i rask takt. Man bjuds då på flera roliga situationer, bl.a. en där mamma Peltzer visar sig vara riktigt "bad ass" när hon är ensam hemma med onda gremlins och måste hantera situationen. Lite längre fram får de luft under vingarna och tar över en bar där de super sig fulla, hänger i lamporna och beter sig allmänt odrägligt. Eller när de invaderar stadens biograf och tittar på Snövit och de sju dvärgarna (1937).



Ja, det här är kanske inte strålande, men när man väl kommer in i det hela blir det småtrevligt och ganska underhållande. Är det något man kan klaga på så är det att man inte lyckas få med så många karaktärer. Antingen hade man tänkt ge vissa karaktärer större roller eller så visste man inte riktigt vad man höll på med. Å andra sidan är det inget man behöver hänga upp sig på. Det är trots allt en lättsam liten film som lyckas underhålla och få en att skratta.



2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.2

6 kommentarer:

 1. Skulle nog räkna denna till en av de klassiska actionkomedierna från 80-talet, för särskilt läskig är det inte. Får även lite It's a Wondeful Life-vibbar av den lilla staden av någon anledning. Klart charm-kapital

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jag hade faktiskt inte sett den tidigare av någon oförklarlig anledning. Nej, särskilt läskig är den inte, men ändå inte för barn.

   Kul att du nämner It's a Wonderful Life då det är en av filmerna som visas på TV i en av scenerna. Har läst att man spelade in på samma plats där Tillbaka till framtiden spelades in.

   Radera
 2. Har inte sett denna sedan det goa gamla 80-talet. Men jag kommer ihåg att jag älskade den. Den amerikanska småstadsdrömmen "personifierad". Du är inne på rätt spår där, Sofia...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Eftersom jag inte hade sett den visste jag inte att det utspelade sig under julen. Hade nog passat bättre att se den då. Gillade den mer och mer, efter en lite trevande inledning alltså.

   Radera
 3. Var ett tag sedan men minns att jag "störde" mig på att ingen reagerade speciellt mycket på vare sig Mogwai eller Gremlins som något unikt. Den/de var ett husdjur som andra - ingen ifrågasatte direkt vad de var eller något i den vägen men å andra sidan kanske det en kritik mot amerikanskt ointresse för omvärlden. Gillar tvåan bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Haha, ja visst tänker man på det. Men man får ta det för vad det är - en ungdomsfilm. Man hade nog inte noterat den detaljen om/när man såg filmen som ung.

   Radera