torsdag 20 juni 2013

Lethal Weapon 2Titel: Lethal Weapon 2 / Dödligt vapen 2
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1989
Regi: Richard Donner
I rollerna: Mel Gibson, Danny Glover, Joe Pesci, Patsy Kensit

Handling: De livsfarliga poliserna Riggs och Murtaugh tar sig an skurkar från Sydafrika som använder sig av sin diplomatiska immunitet för att syssla med pengatvätt av gigantiska proportioner.

Omdöme: Den första Lethal Weapon (1987)-filmen hittade en bra balans mellan action och humor där veteranpolisen Roger Murtaugh (Danny Glover) paras ihop med den lösa kanonen Martin Briggs (Mel Gibson). I den här filmen rider man givetvis på den kombinationen. Man har även valt att ge dem en ny lekkamrat i Leo Getz (Joe Pesci) som är ett huvudvittne de ska vakta i ett par dagar.Skurkarna i denna film består av sydafrikanska diplomater som använder sin diplomatiska immunitet för att komma undan med allt möjligt. När Briggs och Murtaugh kommer dem på spåren och inte verkar vika ner sig skickas ett meddelande till dem. Ett dödshot helt enkelt. Men det ger inte mycket effekt, vilket gör att sydafrikanerna höjer insatsen genom att omvandla hot till attentat. Det gör även att filmen går från att vara lättsam och fylld med humor (även i allvarliga situationer) till att bli allt mörkare.Briggs kommer nära den vackra sekreteraren Rika (Patsy Kensit) som gör att han kan slå två flugor i en smäll. Dels får han dela säng med någon annan än sin hund, dels kommer han närmare diplomaterna. Deras relation gör dock att filmen hamnar i en liten svacka då deras scener blir lite för utdragna. Nu görs det förmodligen för att visa att hon betyder mer för honom än bara ett "one night stand". Effekten blir dock helt ok med tanke på filmens utveckling.Karaktären Briggs är inte direkt jättesympatisk. Han är ju lite konstig i huvudet, oberäknelig. Murtaugh å andra sidan är en mer solid karaktär och honom gillar jag mer. Tycker Danny Glover spelar honom bra och man känner sympati för hans karaktär. Sen funkar Joe Pesci överraskande bra som "comic relief" då hans karaktär inte blir irriterande som en sådan karaktär lätt hade kunnat bli. Han funkar helt enkelt bra i kombination med filmens två stjärnor.Filmen lyckas inte riktigt lika bra med balansen som den första gjorde. Sydafrikanerna har inte någon speciell tyngd och deras verksamhet känns lite för simpel. Man tycker att de borde kunna vara mer diskreta och intelligenta. Överhuvudtaget finns det saker i filmen som inte riktigt funkar. I en sån här film ska man helst inte tänka så mycket på sånt, men tyvärr blir det så här. Karaktärernas beslut är ytterst tveksamma vilket gör att trovärdigheten inte är den bästa. Filmen är även för lång med en speltid på nästan två timmar, vilket inte alls hade behövts. Sen är musiken lite för skrikig för sitt eget bästa, aldrig bra. Inte dålig, men svagare än den första filmen.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.1

2 kommentarer:

 1. Jodå jag gillarr den filmen också ungefär lika mkt som ettan - sedan blev serien allt för komisk och larvig men del 4 räddas av Jet Li.
  Fann skurkarna vara riktigt motbjudande i den här filmen de fick en allt för oplågsam död - blodtörstig som jag är ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Jag tycker både den första och denna andra tappat en del. Båda är sevärda, men denna var svagare än den första (som jag tycker är en stark trea).

   Skurkarna ska vara motbjudande, men jag tycker inte riktigt det kommer fram fullt ut här.

   Radera