onsdag 26 juni 2013

Mr. MajestykTitel: Mr. Majestyk
Genre: Kriminaldrama/Action/Thriller
Land: USA
År: 1974
Regi: Richard Fleischer
I rollerna: Charles Bronson, Al Lettieri, Linda Cristal, Lee Purcell

Handling: Den tuffe men fredlige melonodlaren Vince Majestyks lugna liv vänds upp och ner när den lokala maffian vill tvinga honom att anlita andra arbetare på melonfälten. Detta leder sedermera till att han blir måltavla för den hämndlystne yrkesmördaren Frank Renda.

Omdöme: Melonodlaren Mr. Majestyk (Charles Bronson) är i full färd med att anlita melonplockare som ska hjälpa till med att plocka hans skörd. Men problem uppstår när den lokale bråkmakaren Bobby Kopas (Paul Koslo) dyker upp med sitt gäng arbetare som han tvingar Majestyk att använda. Majestyk tänker nämligen inte låta någon styra över honom och det hela slutar med att Bobby Kopas får lämna med svansen mellan benen. Han anmäler dock Majestyk som hamnar i arresten. Där träffar han på yrkesmördaren Frank Renda (Al Lettieri) som Majestyk gör väldigt upprörd. Renda utlovar hämnd...Det enda Majestyk verkar bry sig om här i världen är hans kära meloner. Han bryr sig egentligen inte om att han förmodligen kommer åka i fängelse. Han ber t.o.m. polisen om att få plocka sina meloner innan han återvänder till arresten för att få sitt straff. Han försöker inte ens förklara att han faktiskt är oskyldig. Melonodlare ja, det passar faktiskt Charles Bronson utmärkt. Han besitter ett oerhört lugn, även när han blir pressad, utsatt för hot och liknande. Han är helt enkelt väldigt cool, på alla sätt och vis.Jag har sett filmen tidigare och minns att jag gillade den då. Inte mycket har förändrats för det här är en bra film, speciellt om man gillar dessa 70-tals rullar som har en skön autenticitet. Det är t.ex. lite småskitigt, skådespelarna är lite ovårdade och man kan aldrig vara säker på hur det ska gå för de goda. Filmen har gott om actionscener, välgjorda sådana. Man har både stora skottväxlingar och biljakter, men överdriver aldrig så att det skulle bli kaka på kaka.Vid sidan om Bronson är det helt klart Al Lettieri som sticker ut mest. Han spelar en väldigt argsint karaktär som inte gillar när Majestyk vägrar att gå med på hans erbjudande. När det blir personligt blir Frank Renda inte att leka med. Han kallar in förstärkning och väntar på rätt tillfälle innan han kan slå till mot Majestyk. Samtidigt är polisen ute efter honom så han måste hålla en låg profil, vilket är svårt med tanke på att han är en stor kille med enorm mustasch.Duktige Richard Fleischers regi är det inget fel på. Han har varit med förr och får ut ganska mycket av manuset. Manuset är dessutom skrivet av Elmore Leonard som bl.a. ligger bakom 3:10 to Yuma (1957), Jackie Brown (1997) och Out of Sight (1998). Sen har man klart passande musik av Charles Bernstein som bl.a. gjort musik till The Entity (1982) och A Nightmare on Elm Street (1984). Så ingredienserna finns där och resultatet blir en lyckad Bronson-rulle.3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 6.6

4 kommentarer:

 1. Ojojoj, fyra stjärnor. Det var ett högt betyg för att komma från dig. Har inte sett denna. Trodde det var en "vanlig" sunkig actiondängare som skulle ge två stjärnor ungefär... Kul att bli överraskad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Jag är ju lite svag för denna typ av film. Men hade den varit dålig hade den absolut fått en tvåa eller liknande.

   Grejen är den att Bronson var med i flera sunkiga filmer, främst under 80-talet. Det här är dock en av hans pärlor. Fyran är något svag, men ändå en fyra.

   Radera
 2. Har hört talats om denna och tackar för tipset :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Det är givetvis inte en film för alla smaker. Och mitt betyg är högt p.g.a. att jag gillar just den här sortens filmer. Men den har egentligen inga svaga punkter. En hårdkokt Bronson-rulle helt enkelt.

   Radera