söndag 16 juni 2013

PassionTitel: Passion
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: Tyskland/Frankrike
År: 2012
Regi: Brian De Palma
I rollerna: Rachel McAdams, Noomi Rapace, Karoline Herfurth, Paul Anderson

Handling: Isabelle arbetar på en stor reklambyrå där hon har utvecklat en nära relation, full av beundran, till sin chef Christine. Men när Christine förödmjukar Isabelle samt stjäl en av hennes provokativa kampanjer och presenterar den som sin egen, tänker Isabelle hämnas.

Omdöme: Christine (Rachel McAdams) och Isabelle (Noomi Rapace) jobbar tillsammans på en reklambyrå i Berlin. Christine är chef på kontoret och Isabelle är ansvarig för en ny reklamkampanj. Tidigt känner man att det finns vissa lesbiska undertoner mellan de två, särskilt från Christines håll. När så Christine tar åt sig hela äran för reklam-kampanjen Isabelle kommit på häller hon bränsle på elden. Deras relation blir bara hetare, fast inte riktigt så som hon hade tänkt sig.Oj oj oj, det är alltid lite spännande med en Brian De Palma-film. Det är en regissör som i sina bästa stunder bjudit på riktigt bra filmer, men som i andra uppträder som en ren amatör. I det här fallet hade jag åtminstone hoppats på något i stil med Femme Fatale (2002), en film som inte är någon av hans bättre, men som trots allt hade något att bjuda på. I det här fallet känns det tyvärr som det inte fanns någon direkt tanke bakom det hela. Förutom att få se kvinnor kyssas.I ärlighetens namn är stora delar av filmen en soppa. Man vet inte riktigt om man ska skratta eller gråta. De Palma har många gånger varit på gränsen i flera av hans filmer, men det har ändå funkat (i vissa fall) p.g.a. en lekfullhet som han brukar lyckas bra med. Här finns inget av det överhuvudtaget, och det är faktiskt jobbigt att se. Filmen är inte särskilt snygg, vilket hans filmer brukar vara, saknar stämning och har inte ens fin musik av Pino Donaggio som annars brukar lyfta De Palmas filmer.Från första början känns filmen tillgjord och ytlig. TV-filmsaktig skulle jag vilja påstå, vilket aldrig är ett gott betyg. Sen tar det runt 45 minuter innan det händer något. Man tappar egentligen intresset efter en kvart och känner att det här inte kommer bli särskilt bra, men man ger det ändå en chans. Efter trekvart kommer man in i drömscenariot och här tar filmen ut svängarna lite mer. Blir det bättre? Nej, det blir nästan än mer krystat än tidigare.Som om det inte vore nog med en svag handling, genomförandet och tanken bakom det hela, så har man även klart undermåligt skådespeleri. Noomi Rapace är värd en Razzie (för sämsta prestation) för rollen som Isabelle då hon på det stora hela är skrattretande dålig. Givetvis har det mycket att göra med regin och materialet, men Rachel McAdams sköter sig åtminstone något bättre. Nu har man inte heller några sympatiska karaktärer att bry sig om. Här finns verkligen ingenting, vilket jag sällan känner med en film. Eller jo, filmen har EN bra scen som kommer en timme in i filmen...

1 - Skådespelare
1 - Handling
1 - Känsla
2 - Musik
2 - Foto
--------------
7 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 4.5
IMDb: 6.1

12 kommentarer:

 1. Ajdå. Rachel McAdams brukar ju vara bra, men jag är inte förvånad över din kommentar om Rapace. Man får väl hålla sig borta från denna helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Eller så borde du se den för att se om det bara är jag som inte tycker den håller...

   Radera
 2. Det känns som om historien är i princip identisk med den franska filmen Love crime men att den kanske är aaaaningens bättre genomförd?
  http://www.fiffisfilmtajm.se/love-crime/

  /Fiffi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Du har rätt, detta är ju faktiskt en remake på den franska filmen du nämner. Har själv inte sett den, men det borde man kanske ha gjort INNAN man såg denna. Nu är man inte särskilt sugen på det...

   Radera
  2. Haha, förstår om du låter bli med tanke på hur usel du verkar tycka att denna film är ;)
   /Fiffi

   Radera
  3. Fiffi: Ja, det lär åtminstone ta ett tag innan jag ens funderar på att se originalet :)

   Radera
 3. Jag är chockad. http://whatsupsthlm.se/modeochfilm/passion-original-vs-remake/9047/


  Är din favoritscen där en viss mask har en central roll?

  SvaraRadera
  Svar
  1. rebecca: Ska in och läsa hos dig.

   Ja, en mask, en kniv och en hals ;)

   Radera
 4. Love crime har jag sett men kombinationen Noomi & DePalma gör mitt intresse för denna film obefintligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Det är inget du missar av värde, så det är bara att vara glad att du redan sett den bättre versionen (för den kan inte vara sämre än denna).

   Radera
 5. Känns nästan som man måste se den här, haha. Problemet med Noomi är att hon är bra (tror jag i alla fall) i filmer där hon agerar utan att prata så mycket, som i Prometheus. Och med prata menar jag "prata engelska". I Prometheus störde jag mig på hennes märkliga brytning som skulle vara brittisk men mer var svensk (lät för taskigt). Men jag lyckades bortse från detta och levde mig in i filmen och hennes rollfigur eftersom hon inte pratade så mycket.

  Och slutligen, utifall att du missat den, skulle jag gärna se att du svarade på min fråga som jag ställde på min blogg också. ;)

  http://jojjenito.wordpress.com/2013/06/17/min-granne-totoro/#comment-5828

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Jag tror du helt klart har en poäng där med Noomi. Skulle funka bättre om de skrev hennes roller med det i åtanke så att hennes bakgrund är skandinavisk eller europeisk (typ tyska, schweziska etc.). Då skulle det bli mer acceptabelt.

   Ah, det har jag missat. Ska in och läsa med en gång.

   Radera