måndag 3 juni 2013

Stand by MeTitel: Stand by Me
Genre: Drama/Äventyr
Land: USA
År: 1986
Regi: Rob Reiner
I rollerna: Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman, Jerry O'Connell, Kiefer Sutherland, John Cusack, Richard Dreyfuss

Handling: Fyra unga killar i 50-talets USA - den känslige Gordie, den tuffe Chris, den orädde Teddy och fegisen Vern - ger sig ut tillsammans för att leta efter kroppen av en försvunnen pojke samtidigt som de diskuterar livet.

Omdöme: Det här är en sån där film som man nog får ut mest av om man såg den när den kom. Minns inte riktigt när jag såg den för första gången, men det var inte då. Trots det är det en film som funkar i alla åldrar. En film där tiden liksom stannar upp varje gång man ser den. Det är slutet av 50-talet, men det kunde lika gärna vara idag.Det hela återberättas av en författare (Richard Dreyfuss) nu i vuxen ålder. Året är 1959 och fyra vänner i 13-års åldern bestämmer sig för att ge sig ut på ett äventyr. Det är den känslige och duktige Gordie (Wil Wheaton), den tuffe "ledaren" Chris (River Phoenix), den orädde och något konstige Teddy (Corey Feldman) samt fegisen Vern (Jerry O'Connell) som de övriga gärna driver med. Vern har hört hans bror prata om ett lik ute i skogen längs tågrälsen, något de fyra pojkarna givetvis måste utforska.Om man lite kort granskar prestationerna i filmen så är det inte särskilt svårt att se vem som är filmens stjärna. Tre av pojkarna är nämligen inte några toppskådisar, men den fjärde sticker ut - River Phoenix. Filmen igenom har man svårt att se honom som en pojke då han övertygar i scen efter scen. Nu var han också äldst av de fyra, men det ändrar inte intrycket man får. Lite kul är att detta var Jerry O'Connells debutroll, som också var yngst av de fyra.Vad som skulle kunna ha blivit ett mysterium om liket och vad som hände blir istället till en film om att minnas sin barndom, sina vänner från förr och sommaren som den en gång var. De fyra killarna har alla olika personligheter, men trivs alla i varandras sällskap. Det är egentligen bara Gordie som verkar ha en lovande framtid då de övriga antingen ses som korkade eller stökiga. Men Gordie har det inte heller lätt efter att hans bror dött i en olycka. Allt det där ligger dock i det förflutna eller i framtiden. Nu handlar det bara om här och nu.På ett sätt önskar jag att jag kunde känna mer för den här filmen. Den väcker en del minnen till liv och den har en sån där mysig känsla som man får av en bra berättelse. Förmodligen hade en gnutta nostalgi gjort att det här hade varit en favoritfilm om jag bara hade sett den som ung. Nu är det fortfarande en trevlig film att se med jämna mellanrum. Och med tanke på att filmen bara är en bit över 80 minuter får man en stor historia berättad för en. Att det är en bra film är svårt att missa.3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 8.1

6 kommentarer:

 1. Haha, att det var Jerry O'Connell hade jag totalt missat! Bra, men jag kan inte släppa Kings förlaga tyvärr.

  http://bilderord.wordpress.com/2010/07/21/stand-by-me-1986/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jag trodde det var en annan skådespelare, men sen när jag kollade upp Jerry O'Connell kände jag igen honom. Inte läst förlagan, men jag kan tycka att det saknas lite för att filmen ska kännas riktigt bra. Men vet även att många håller filmen högt så det är en smaksak.

   Radera
 2. Håller med om det nostalgiska skimmret men det är en bra film och definitivt en av de bättre dilmatiseringarna av Kings berättelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Jag önskar att jag skulle gilla den mer, men bra är den och passar bra att se om under sommaren.

   Radera
 3. Titta på "The War". Liknande känsla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym: Ok, intressant. Ska försöka kolla in den vid något tillfälle.

   Radera