onsdag 12 juni 2013

Star Trek Into DarknessTitel: Star Trek Into Darkness
Genre: Action/Äventyr/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 2013
Regi: J.J. Abrams
I rollerna: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Karl Urban, Benedict Cumberbatch, Peter Weller, Simon Pegg

Handling: Besättningen på Enterprise kallas hem när ett fruktansvärt terrordåd utförts av någon inom deras egen organisation. Stjärnflottan, och allt den står för, förintas, och världen befinner sig i kris. I denna krigshärjade värld leder kapten Kirk jakten efter den livsfarlige man som i sig själv är ett massförstörelsevapen, en jakt som även är en personlig vendetta. Våra hjältar tvingas in i ett episkt schackspel på liv och död, ett spel där kärlek och vänskap står på spel och Kirk måste offra allt för den enda familj han någonsin haft - sin besättning.

Omdöme: Först bör det påpekas att jag inte är något fan av serien (ej sett). Däremot såg jag den första filmen Star Trek (2009) av J.J. Abrams och gillade den lite mer än förväntat. I det här fallet var man beredd på en lite mörkare film med tanke på filmens titel. Annars var förväntningarna inte särskilt stora eftersom uppföljare/fortsättningar sällan är bättre än sin föregångare.Till en början känner jag mig distanserad från det som händer. Man slängs in mitt i ett pågående "uppdrag" för besättningen på Enterprise där Kapten Kirk och Doktor Bones jagas av primitiva varelser på en avlägsen planet. Samtidigt ska Spock rädda planeten i ett i princip omöjligt uppdrag (för en människa). Denna inledning slänger in en mitt i hetluften och bjuder genast på lite action, men huvudhistorien börjar senare så det känns mer som uppvärmning för att bli varm i kläderna.När det så är dags för filmens huvudskurk (en av dem åtminstone) att träda fram blir det genast intressantare. Självaste storskurken Khan (spelad av Benedict Cumberbatch) dyker nu upp, fast under alias. Khan kände jag inte till på förhand mer än att "The Wrath of Khan" nämns i TV-serien Seinfeld. Detta gör givetvis att Khan blir en intressant karaktär med en gång, även om han på ytan inte verkar vara särskilt speciell. Cumberbatch funkar ganska bra i rollen, även om hans sätt att prata på känns lite väl stereotypt för en sån här skurk.En sak jag tänker på under filmens gång är att Chris Pine i rollen som Kapten Kirk är ett ganska svagt kort. Han har svårt att övertyga på mig ju mer jag ser av honom här. Istället känns Zachary Quinto som Spock mer gjuten. Nu kan det ha att göra med att han har en bättre karaktär, men personligen saknar jag en mognare skådespelare som Kapten Kirk. Annars är det kul att "RoboCop" i form av Peter Weller dyker upp i en större roll. Och han passar faktiskt överraskande bra. En jag inte alls gillar är Anton Yelchin som Chekov. Varje gång han öppnar munnen och pratar med sin ryska brytning kan jag bara skaka på huvudet, det passar liksom inte in här.Filmen är välgjord, cgi-effekterna funkar och man har en historia att berätta utan några egentliga hinder. Man behöver inte tänka på en massa sidohistorier som ska krångla till det hela. Trots detta är filmen en bra bit över två timmar och det känns inte som det hade behövts. Bl.a. känns hela slutet för utdraget. Det hade varit bättre att avsluta det hela efter det stora slaget istället för att fortsätta och ge det hela en twist (även om det inte är en twist av det överraskande slaget). Sammanfattningsvis är filmen inte lika bra som den första, man blir inte lika indragen i historien och det blir lite för mycket av allt.3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 8.3

12 kommentarer:

 1. Jag ber att få återkomma på lördag ;)

  SvaraRadera
 2. Kul att du gillade filmen (och den första reboot-filmen). Jag har märkt att man inte behöver vara trekker för att göra det, snarare tvärtom kanske. Nu gillar jag faktiskt Into Darkness mer än den från 2009. Vet egentligen inte varför. Kanske för att jag var mer beredd på stilen nu.

  Mja, Pine är inte en helt bra skådis, håller med. Men jag tycker han passar som Kirk, kanske just för att Shatner var ungefär lika dålig eller sämre.

  Quintos Spock är helt klart min favoritkaraktär.

  Haha, doktor Bones, så har jag aldrig hört det sägas förut. ;)

  Ja, håller med, filmen blir lite utdragen i slutet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Jag tycker det är kul med dessa filmer eftersom de är välgjorda och man märker (även om man inte är en trekker) att J.J. Abrams och hans team lägger ner mycket tid på detaljer, att de gillar serien.

   Jo, så är det nog, karaktären är bättre än Pine. Men tror också du uppskattar honom mer eftersom du jämför med Shatner. Har endast sett lite av Shatner som Kirk så har inte mycket att jämföra med.

   Spock är helt enkelt en bra karaktär, och spelas bra i båda fallen.

   Radera
 3. I likhet med Jojjenito kan jag hålla med om mycket -- den blir för utdragen och Quintos Spock är bäst av alla. Däremot tyckte jag som sagt att den här var klart bättre än den första rebooten men exakt vad det beror på har jag lite svårt att sätta fingret på. Första rebooten blev helt enkelt lite för mycket generisk action för min del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Du tyckte alltså att denna var "klart bättre" än den första? Personligen tycker jag då alltså att den första var något bättre än denna, men kanske skulle jag tycka annorlunda om jag såg om den.

   Radera
  2. Precis som Sofia så gillade jag Into Darkness mer än den första reboot-filmen, kanske mest beroende på att jag fann skurken dålig och ointressant i "ettan".

   Radera
  3. Jojjenito: Minns faktiskt inte alls skurken i den första filmen, haha. Kan nog finnas en poäng där ;)

   Radera
  4. Haha, precis. ;) Jag såg om "ettan" innan jag såg Into Darkness och den fick samma betyg som första gången jag såg den. Skurken Nero var mest irriterande och att det var Bana som spelade honom syntes knappt. Tyckte även romulanernas skepp var mest konstigt. Det jag gillade var att filmen var en originstory, oftast trevligt.

   Radera
  5. Jojjenito: Å andra sidan minns jag att jag inte förväntade mig något av den första filmen så det var nog en bidragande orsak att jag blev positivt överraskad. I denna den andra förväntade jag mig mer.

   Radera
 4. Gillade den här en anings bättre än förra filmen men håller med om att slutet är en anings för utdraget. God biounderhållning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Jo, helt ok biounderhållning, men jag förväntande mig kanske lite mer, därav en viss besvikelse.

   Radera