fredag 21 juni 2013

Sudden ImpactTitel: Sudden Impact
Genre: Kriminaldrama/Action/Thriller
Land: USA
År: 1983
Regi: Clint Eastwood
I rollerna: Clint Eastwood, Sondra Locke, Pat Hingle, Bradford Dillman

Handling: Harry Callahan vill inte bara förhindra brott utan vill helst utrota brott. Faktum är att han lämnat så många kadaver bakom sig att hans chef nu sänder iväg honom till en lugn liten ort, San Paulo. Allt är dock inte så lugnt där. En serie brutala mord skakar det lilla samhället och Harry påbörjar sina egna efterforskningar...

Omdöme: I denna den fjärde filmen om supersnuten 'Dirty' Harry Callahan återvänder Clint Eastwood inte bara i huvudrollen. Han är även filmens regissör och producent. Det lär ha varit som så att i samband med att den inofficiella Bondfilmen Never Say Never Again (1983) var på gång gjorde Warner Bros. en enkät där de ville att man skulle nämna en skådespelare och en känd roll personen spelat. Dirty Harry fick så höga siffror att man genast såg möjligheten och gav Eastwood chansen att återvända i rollen och även regissera.Eastwood plockade in sin dåvarande flamma Sondra Locke som aldrig tillhört mina favoriter. Hon spelar en kallblodig kvinna vid namn Jennifer Spencer som hyser agg mot män och avrättar dem med två kulor - en mellan benen och en mitt i pannan. Efter att hon lämnat ett offer i San Francisco, tar Callahan upp spåret. Till en början har han dock annat att tänka på då några andra fall och drägg ger sig på honom. Med hans metoder är det inte så konstigt att han har en hel drös kriminella som vill ta kål på honom.Inledningsvis är historien lite spretig. Dels får man följa den kvinnliga mördaren och får reda på hennes motiv, och dels får man följa Callahan i sitt "dagliga" arbete när en efter en vill se honom död. Det känns mest som utfyllnad att se honom bli attackerad av diverse avskum, men det ger också lite actionscener. En av de bättre är en som kommer tidigt i filmen på ett fik när Callahan köper kaffe men får istället socker med kaffe. Det visar sig att fiket är utsatt för ett rån som han måste stoppa tillsammans med Smith & Wesson.

Rånare: "What's you doing, you pighead sucka?"
Harry Callahan: "Every day for the past ten years, Loretta there's been giving me a large black coffee. Today she gives me a large black coffee only it has sugar in it, a lotta sugar. I just came back to complain. Now, you boys put those guns down."
Rånare: "Say what?"
Harry Callahan: "Well, we're not just gonna let you walk out of here."
Rånare: "Who's we, sucka?"
Harry Callahan: "Smith and Wesson... and me."Det är egentligen när Callahan kommer till kuststaden San Paulo som bitarna faller på plats. Orsaken till att han dyker upp där är enkel - ett offer har påträffats där samma tillvägagångssätt använts som på offret i San Francisco. Eftersom Callahan bara skapar problem och kaos hemma i San Francisco (och som vanligt gör sina chefer upprörda), skickas han dit för att göra lite efterforskningar. Men snart visar det sig att mördaren fortsätter döda i San Paulo och Callahan hamnar snart mitt i en blodig uppgörelse.

Captain Briggs: "Don't you lecture me, you son of a bitch! Do you know who I am? Do you know my record?"
Harry Callahan: "Yeah... you're a legend in your own mind."Filmen tar sig alltså när Eastwood och Locke "finner varandra". Nåja, inte riktigt på det sättet, men när deras karaktärer sammanstrålar och det blir en historia att följa. Nu får man även ett par bra scener och ett bra tempo i filmen. Jennifer vet att polisen (Callahan) är henne på spåret och måste avsluta sina "affärer" så fort som möjligt. Bäst är nog karaktären Mick (Paul Drake), en sliskig man som inte bryr sig om rätt och fel. Han dyker upp ganska sent i historien, men tar sedan över under sista halvtimmen. Påminner lite om John Cazale. Inte i Andrew Robinson-klass (från första filmen), men ändå minnesvärd och bra.En lite kul grej är att Callahans vän och poliskollega Horace, som är en av få Callahan kommer överens med, spelas av Albert Popwell. Vem är det? Jo, han var med i de tidigare tre filmerna i serien i olika roller. I Dirty Harry (1971) spelade han bankrånaren som ligger och blöder och vill veta om Harry hade en kula kvar. I Magnum Force (1973) spelar han en hallick som blir avrättad av en mc-polis och i The Enforcer (1976) spelar han Mustapha som är ledare för de Svarta pantrarna. Han skulle även ha varit med i den avslutande filmen, The Dead Pool (1988), men spelade vid tillfället in en film utomlands och var inte tillgänglig.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.5

2 kommentarer:

 1. Jag gillar Eastwood och Dirty Harry filmerna däremot står jag knappt ut med att se Sondra Locke "skådespela" något hon tyvärr gör i för många av Eastwoods filmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Håller definitivt med dig om Locke. Dock stör jag mig inte på henne lika mycket som jag brukade göra (åtminstone här).

   Har faktiskt sett henne vara bra i en film - The Heart Is a Lonely Hunter (1968). Det var också hennes första film så det blev inte bättre än så ;)

   Radera