tisdag 11 juni 2013

Tisdags Dok: The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon PapersTitel: The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers / Amerikas farligaste man
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2009
Regi: Judith Ehrlich & Rick Goldsmith

Handling: Daniel Ellsberg var höken som blev en fredsduva. Under 1960-talet tjänstgjorde han på Pentagon under försvarsminister Robert McNamara. Ellsberg var en engagerad anhängare av Vietnamkriget men efter att ha sett konflikten på plats omvändes han. Insikten om krigets meningslöshet och att det enbart fortgick av politiskt dubiösa skäl föranledde honom att läcka hemligstämplade dokument till massmedia.

Omdöme: En sån här dokumentär ska man antingen känna starkt för eller så ska den på ett balanserat sätt visa vad som hände. Det här är ett typexempel på när man som tittar vill ha båda sidors version. Nu får man endast Daniel Ellsbergs version. Det är inte det att man inte tror på vad han säger är sant, men när det kommer till politik förekommer alltid en mörkläggning. Man vill helt enkelt gå mer på djupet.Själva materialet är i sig otroligt laddat och i rätt händer hade det här kunnat bli en mycket spännande och bra dokumentär. Det som hände byggde upp till den ökända Watergate-skandalen. Vad Daniel Ellsberg gjorde betydde att han fick president Richard Nixon som fiende. Man får ta del av några inspelade samtal där Nixon inte är särskilt nöjd, helt klart en av höjdpunkterna med dokumentären.Tyvärr känns det hela ganska tråkigt om man ska vara ärlig. När det hela bara berättas från en sida saknar man helhetsbilden av hur det egentligen låg till. Nu målas Daniel Ellsberg upp som en hjälte, trots att han av många ansågs vara en förrädare. Man blir ganska kluven till hans agerande då man på ett sätt förstår vad han kände att han behövde göra, men samtidigt är han en förrädare eftersom han hade tystnadsplikt. Rätt eller fel, vi får endast hans version.

Det hela lät intressantare än det visade sig vara p.g.a. sättet dokumentären är gjord på. Rekommenderar helt klart att man istället ser klassikern All the President's Men (1976), även om denna dokumentär kan tilltala vissa mer än andra.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.6

2 kommentarer:

 1. Tyvärr är ju inte TV-filmen med James Spader särskilt mycket bättre den heller.

  http://bilderord.wordpress.com/2011/01/19/the-pentagon-papers-2003/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Just det, jag tänkte väl att jag kände igen "The Pentagon Papers", men har inte sett den.

   Radera