onsdag 31 juli 2013

30 Directors / 30 DaysDet är lätt att räkna upp ett par regissörer man gillar, som gjort filmer man uppskattar lite mer än andra. Frågan är bara hur en sådan lista ser ut om man tar hjälp av statistiken. Eftersom jag omöjligen kan rangordna de bästa (mina favoriter) bland regissörerna har jag helt enkelt valt att gå efter statistiken.

Det är egentligen tre kriterier som är avgörande för att regissören ska komma med på listan:

1) Jag måste ha sett minst 10 filmer av regissören.
2) Inga kortfilmer räknas, endast långfilmer.
3) Snittbetyget måste vara över 3.00 (på en skala från 1 till 5).

Ifall två regissörer hamnar på samma snittbetyg räknas fler bra filmer högre. Skulle det inte vara någon skillnad räknas den regissör jag sett fler filmer med högre. Är allt lika så delar de helt enkelt plats med varandra.

Kan redan nu avslöja att regissörer som Quentin Tarantino (8 sedda), Christopher Nolan (8), David Fincher (9) och Sergio Leone (7), för att nämna några, inte kommer dyka upp på listan då de inte uppfyller kraven. De dyker säkerligen upp på en framtida lista.

Under hela augusti kommer jag räkna ner från plats #30 till #1, en per dag. Efter det sammanfattar jag med den kompletta topp 30-listan. En del överraskningar kommer dyka upp...

8 kommentarer:

 1. Kul projekt! Jag följer med intresse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Det låter bra. Det börjar alltså imorgon och drar igång med plats #30. Men kan avslöja att det är ett tungt namn med en gång!

   Radera
 2. Cool grej, jag kommer följa din månadslista med spänning. Men ett måste av tio filmer per regissör? Det är kaxigt :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Ja, det är ganska mycket, men här ställer vi höga krav ;)

   Radera
 3. Spännande och jag håller med Fiffi, tio filmer av en och samma regissör är mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Det är mycket, men när jag gick igenom listan och skulle bestämma var gränsen skulle gå så kändes tio filmer helt rätt. På så vis får man bort en del regissörer som fortfarande har en del att bevisa, även om man kanske gillat några filmer.

   Radera
  2. Om man får fortsätta önska skulle det vara spännande att få en liknande genomgång av one hit wonders -- regissörer som eg bara en eller möjligen två riktigt framgångsrika filmer och en diskussion om varför det blivit så.

   Radera
  3. Sofia: Det är faktiskt något jag också tänkt på, men det får bli en framtida lista.

   Radera