tisdag 2 juli 2013

Tisdags Dok: ChimpanzeeTitel: Chimpanzee / Schimpansen
Genre: Dokumentär
Land: USA/Tanzania
År: 2012
Regi: Alastair Fothergill & Mark Linfield

Handling: Vi får möta babyschimpansen Oscar och hela hans familj. Omgivningen är en stor lekplats för lilla Oscar och hans vänner. Men när Oscars familj blir överfallen av rivaliserande schimpanser blir han lämnad ensam...

Omdöme: Djurlivet är en fascinerande värld. Det gör sig ofta bra som dokumentär och man får chansen att utforska platser och djur man kanske inte kände till så mycket om tidigare. Här har man tagit sig in i den afrikanska djungeln, närmare bestämt i Elfenbenskusten. Huvudrollsinnehavarna är schimpansungen Oscar, hans mamma Isha, gruppens ledare Freddy och ledaren för det rivaliserande gänget - Scar.Man tas med på en snygg resa inne i denna oförstörda värld där schimpanserna får leva ifred och har sina rutiner och faror. Den dagliga rutinen går ut på att hitta mat och ge sig ut på diverse expeditioner för att hitta ännu mer mat. Men så enkelt är det inte. Det finns olika territorier som styrs av andra schimpanser. Därför gäller det att vara på sin vakt, inte bara när man ger sig ut på expedition utan även för att skydda sin mark.I centrum hamnar Oscar som inte kan ta vara på sig själv än. Han förlitar sig helt på sin mamma och de andra äldre schimpanserna med mer rutin. Han lär sig dock knepen och metoderna för att hitta mat och överleva, men krafterna saknas till att göra så mycket själv. En dag ställs han dock inför en livsavgörande uppgift när han blir separerad från sin mamma. Vad han lärt sig är inte tillräckligt, det krävs en vuxen som tar hand om honom ett par år till...För berättarrösten står Tim Allen och det är egentligen inget fel i det. Vad som kanske är lite synd är att det hela berättas som en spelfilm där han liksom pratar för dessa djur. Det är helt enkelt sättet man valt att berätta historien på, men man hade lika gärna kunnat låta det vara en ren dokumentär där de som var på plats i djungeln kunde ha berättat om vad som händer. Detta får man se en glimt av under eftertexterna och förmodligen hade dokumentären vunnit på att berättas så.Trots att det blir lite tillrättalagt p.g.a. berättarsättet så går det inte att komma ifrån att det är en högst sevärd dokumentär. Den är gjord av Disney så det blir verkligen för hela familjen. Under tre års tid filmade man det hela och tanken var till en början att bara följa Oscar och hans mamma, men man fick mer än så.Det är en fascinerande och rolig historia, och man slutar aldrig förvånas över hur naturen och djuren fungerar. Det kan liksom inte bli tillgjort - de bara är och det är oerhört skönt att se. Vissa gånger behövs det inte mer än så. En svag fyra.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.9

4 kommentarer:

 1. Synd att man behöver antropomorfisera djuren. De brukar vara nog så fascinerande ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jag kan bara hålla med. Det är helt klart något som sänker helhetskänslan. Disney borde hålla fingrarna borta och låta dokumentärfilmarna få fria händer.

   Radera
 2. Huh, där ser man. Jag hade lyckats glömma bort att du redan hade sett Chimpanzee. Jag håller naturligtvis med om att det hade varit bättre att satsa på en "vanlig" dokumentär, särskilt nu när jag sett den själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, jag kom ihåg att du hade kommenterat så därför tänkte jag att du kanske hade sett den efter att ha läst om den här hos mig ;) Då borde du ha vetat vad som väntade och att det inte var en vanlig naturdokumentär.

   Radera