lördag 6 juli 2013

City SlickersTitel: City Slickers - jakten på det försvunna leendet
Genre: Komedi/Drama/Äventyr/Västern
Land: USA
År: 1991
Regi: Ron Underwood
I rollerna: Billy Crystal, Jack Palance, Daniel Stern, Bruno Kirby, Helen Slater, Jake Gyllenhaal

Handling: Mitch är en radioreklamsäljare som hamnar i en medelålderskris. Tillsammans med likaledes krisande vännerna Ed och Phil bestämmer han sig för att prova på cowboyliv i vilda västern. Men det visar sig vara tuffare än de tre ömfotingarna trodde.

Omdöme: När Mitch (Billy Crystal) fyller år, får han en fin present av sina två bästa vänner Phil (Daniel Stern) och Ed (Bruno Kirby). De tre ska nämligen byta storstadsliv mot cowboyliv i två veckors tid. Gruppen, som även består av några andra storstadsbor, leds av två cowboys samt guiden Curly (Jack Palance) - en äkta cowboy med allt vad det innebär.Under de två veckorna får de tre vännerna chansen att ta itu med sina problem, men även ha kul och försöka komma fram till vad som egentligen är viktigast här i livet. Mitch genomgår något av en medelålderskris. Han är gift, har två barn och ett gediget jobb som reklamförsäljare på radio. Phil är gift med en odräglig kvinna vars far äger en livsmedelsbutik där Phil är chef. Nu är det dags att starta om för honom. Ed är en kvinnokarl som gift sig med en ung underklädesmodell. Men han har svårt att verkligen binda sig och måste ta sig en rejäl funderare under de två veckorna.På ytan kan filmen verka som en ordinär komedi. Men snart inser man att den både har ett djup p.g.a. sina karaktärer och en äventyrsanda som ger filmen mer av värde. Humorn i filmen är så där lagom hela tiden. Det blir inte för mycket som det lätt blir i modernare komedier. Man har en tanke bakom det mesta och det bästa står Billy Crystal för. Han spelar inte bara filmens huvudroll, han är även med och producerar samt med på ett hörn vad gäller manuset (främst skämten så klart).Filmen är annars mest känd för att Jack Palance vann en Oscar för sin prestation som Curly. Det är en skön karaktär han spelar, men jag blir lite överraskad att han är med så pass lite. Hade sett filmen tidigare så det borde inte varit helt oväntat, men ändå så var det det. Han och de övriga sköter sig bra, finns egentligen inget att klaga på där inte. Mest överraskande är dock en liten pojke som dyker upp i rollen som Mitchs son. Tycker genast han påminner om Jake Gyllenhaal, men han stod inte med i förtexterna. Visst ÄR det han, i sin första filmroll. Riktigt kul att se med tanke på att det kom så oväntat.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

2 kommentarer:

 1. Jag kommer ihåg denna som en otroligt bra film. Har inte sett den sedan den var nu.


  Kul bit om Gyllenhaal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Den håller bättre än många andra filmer man sett om. Inte strålande, men behåller en mysig stämning och bra humor filmen igenom.

   Ja, jag var tvungen att pausa och kolla upp om det verkligen var han. Man kunde trots allt se att det var han ;)

   Radera