söndag 7 juli 2013

D.O.A.Titel: D.O.A. / Jagad av döden
Genre: Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1988
Regi: Rocky Morton & Annabel Jankel
I rollerna: Dennis Quaid, Meg Ryan, Daniel Stern, Charlotte Rampling

Handling: Dexter Cornell, som är universitetsprofessor i engelska, dras in i en mardröm när flera människor i hans omgivning blir mördade. För Dexter blir det väldigt angeläget att finna mördaren, men tiden är knapp. Hjälp och tröst finner Dexter hos Sydney Fuller, en av sina studenter vid universitetet.

Omdöme: Mitt minne av den här filmen var att det var en ganska trevlig thriller. Originalet D.O.A. (1950) var lite före sin tid med upplägget, något som denna remake bygger vidare på. Det hela går ut på att Dexter Cornell (Dennis Quaid) kommer in på en polisstation och där vill berätta om ett mord - på sig själv. Det visar sig nämligen att han blivit förgiftad och bara har runt två dygn kvar att leva. Nu är tiden knapp för honom att hitta sin mördare.Historien byggs upp på ett sätt som gör att man som tittare förstår att Dexter har flera fiender som alla haft chansen att förgifta honom. Men när några av de potentiella gärningsmännen i hans närhet plötsligt dör blir han själv misstänkt för dåden. Eftersom han till en början inte vet om att han blivit förgiftad tar det ett tag för honom att i en enda lång tillbakablick försöka hitta den som mördar de han känner. Till sin hjälp tar han studenten Sydney Fuller (Meg Ryan), som nyligen börjat flirta med honom.Det här är en film som har ett bra upplägg, som man alltså har att tacka originalet för, men som inte lyckas få till det. För i ärlighetens namn håller filmen inte fullt ut. Premissen finns där, men de två regissörerna Rocky Morton & Annabel Jankel klarar helt enkelt inte av att göra det här till en bra film. Helt okända och mycket riktigt har de inte gjort något av värde varken innan eller efter denna film. En mer kompetent regissör hade säkerligen gjort en minnesvärd film av det hela. Håller tyvärr förvånansvärt dåligt, en besvikelse helt enkelt.3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 6.0

4 kommentarer:

 1. Jag tror det kan vara så att jag har sett den här filmen när jag gjorde lumpen. När vi hade helgtjänst så hände det ibland att det ordnades filmvisning i en hörsal. Jag tror vi såg den här. Kommer ihåg Dennis Quaid bl a.

  Här är min recension av originalet som var en ganska trevlig noir:

  http://jojjenito.wordpress.com/2011/11/18/film-noir-fredag-d-o-a/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Minns inte när jag såg den första gången, men vill minnas att jag tyckte den var helt ok, kanske mer än så. Men originalet är helt klart bättre. Kanske tänkte jag mer på Ingen utväg (No Way Out) med Kevin Costner som är en desto bättre nyinspelning av en gammal noir (The Big Clock).

   Radera
 2. Haha, jag visste väl att du inte sett Yuens DOA... Men jag blev lite orolig där ett tag.

  http://bilderord.wordpress.com/2010/08/09/doa-dead-or-alive-2006/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jag vet att det finns en annan film med liknande titel (förutom originalet), men visste inte att den var asiatisk...

   Radera