lördag 13 juli 2013

Killing SeasonTitel: Killing Season
Genre: Action/Thriller
Land: USA/Belgien
År: 2013
Regi: Mark Steven Johnson
I rollerna: Robert De Niro, John Travolta, Milo Ventimiglia, Elizabeth Olin

Handling: Två veteraner från Bosnien-kriget, en amerikan och en serb, drabbar samman i Smoky Mountains avlägsna vildmark.

Omdöme: 1995 gick amerikanarna in i Bosnien-kriget. Emil Kovac (John Travolta) tillhörde en serbisk specialenhet som hade till uppgift att utplåna bosnier. Nu är det dags för hämnd och han får reda på att Benjamin Ford (Robert De Niro) var den som ledde gruppen som utplånade hans enhet. Emil tar sig till USA och söker upp Ben i närheten av hans stuga. Helt isolerade från omvärlden får de två nu göra upp - man mot man.Från början var det tänkt att John McTiernan, som tidigare bl.a. gjort Predator (1987) och Die Hard (1988), skulle regissera John Travolta och Nicolas Cage. Men så blev det inte. Mark Steven Johnson tog över som regissör och De Niro tog över Cages roll. Med största säkerhet ändrade man även en del i manuset då det hela egentligen skulle utspela sig på 70-talet och inte nutid.Resultatet blir till en högst medelmåttig film. Robert De Niro sköter sig bra, men som vanligt i hans nyare filmer får han inte spela ut alla sina kort. Det är egentligen inte så konstigt, men här fanns det en möjlighet att gå längre med hans karaktär. Travolta är en helt annan historia. Vem kan se honom spela serb utan att skratta? Det är faktiskt svårt. Hans roll blir mest komisk och det gör att man aldrig känner någon direkt spänning.När själva jakten drar igång ute i vildmarken bjuds man på en del bra scener. För att förlänga det hela använder de sig till en början av pilbågar istället för skjutvapen. De Niro får leka lite Rambo när det kommer till överlevnadsknep och det blir lite småroligt när de båda utsätter varandra för diverse tortyr. Främst är det De Niro som får ta emot en hel del stryk. Ungefär halvvägs in har filmen en chans att ta det hela till en ny nivå, lite som Killer Joe (2011) lyckades med. Tyvärr tar man inte riktigt den chansen och filmen glöms snabbt bort.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 6.5

6 kommentarer:

 1. ...och den naturliga frågan blir förstås: det fanns händelsvis _inga_ serbiska skådisar som skulle ha kunna spela serb. Var John Travolta verkligen det närmaste de kunde komma?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Det var frågan jag också ställde under filmens gång. Det är omöjligt att inte se Travolta, trots att han fått skepparkrans och kraftig brytning. Nu gör han vad han kan för att vara så lite Travolta som möjligt, men det är uppenbart att det aldrig kan bli lika seriöst som om man hade en serb. Tänkte genast på Rade Serbedzija, även om han inte är serb (kroat). Brytningen hade åtminstone varit naturlig...

   Radera
 2. Å andra sidan verkar Hollywood endast ha en enda skådis att ta till när det rör sig om skurkar från Balkan Rade Serbedzija. Han kanske redan var bokad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Haha, jag tänkte också på det. Han känns som den enda skådespelaren från Balkan som gjort sig ett namn i Hollywood. Just därför kom jag att tänka på just honom.

   Radera
 3. Med nordisk skogsmiljö, De Niro i flanellskjorta och gevär och en intressant och (åtminstone på pappret) avskalad katt-och-råtta-historia får jag ju bra vibbar och tänker på 70-tal precis som det alltså var meningen att filmen skulle utspela sig i från början. Jag drar väl paralleller till Deer Hunter och Deliverance förstår jag samt den relativt tidlösa miljön, men det är ändå något med storyn dom jag tycker andas 70-talets dramatik. Det känns ju även där som det mer avskalade vi sett i nämnda Deliverance, Spielberg-filmen Duel och Straw Dogs.

  Jag är ju glad att De Niro valdes istället för Cage i just den rollen, men ställer in mig i kören som ifrågasätter Travolta då han bortsett från utseendet känns helt och hållet otillräcklig för att göra rollen intressant. Ett namn räcker inte för att sälja in en erfaren filmtittare. En seriösare method-skådespelare hade ju åtminstone varit att föredra om man envist vill undvika riktiga serber i rollen.

  Frågan är om jag nog trots allt kommer se filmen ändå, för att åtminstone få en känsla för vad som kunde putsats till för att göra den lovande filmidén mer fulländad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jimmy (Except Fear): Jag tänkte direkt på The Deer Hunter när De Niro ska ut på jakt. Givetvis hade det funkat mycket bättre om det utspelat sig på 70-talet och om man hade haft en bra motspelare till De Niro. För det är inte hans fel att det inte funkar.

   Radera