tisdag 23 juli 2013

Only God ForgivesTitel: Only God Forgives
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: Frankrike/USA/Thailand/Sverige
År: 2013
Regi: Nicolas Winding Refn
I rollerna: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas, Vithaya Pansringarm, Gordon Brown

Handling: Julian driver en thaiboxningsklubb som fungerar som täckmantel för familjens narkotikaimperium. Då hans bror Billy mördas kommer deras mor Crystal till Bangkok. Hon är där för att hämta sin förstfödde sons kropp och för att få Julian till att hämnas sin brors mördare.

Omdöme: Det är alltid svårt att följa upp en omtalad och lyckad film som Drive (2011). Regissören Nicolas Winding Refn tog med sig Ryan Gosling till Bangkok i Thailand och kör vidare på samma visuella stil och brutala våld. Men resultatet blir väldigt annorlunda. Varför? Jo, för att sättet historien berättas, dess karaktärer och inte minst manuset är långt ifrån tillfredsställande.Redan efter tio-femton minuter känner jag att något inte riktigt stämmer, men det visuella bådar gott och känns stimulerande. Det är även två regissörer som dyker upp i huvudet tidigt under filmens gång och det är Gaspar Noé och David Lynch. Förstnämnda främst för det visuella, Lynch för den surrealistiska stämningen. Man kan säga att filmen är lite som en blandning mellan Noés Irréversible (2002) och Enter the Void (2009), Lynchs Mulholland Drive (2001) samt lite Tarantinos Kill Bill: Vol. 1 (2003).Ett av de stora problemen med filmen är, förutom en svag handling, de onaturliga karaktärerna. Det är en sak att man inte sympatiserar med någon. Värre är det att de mer känns som tagna från en serietidning. Värst är nog mamma Crystal (Kristin Scott Thomas) som är väldigt over-the-top som karaktär. Det är nog inte helt lätt att spela henne nedtonad och mycket riktigt känns det som lite överspel. Den galne polisen Chang verkar ha fria händer att ta hand om västerlänningar som skapar bråk i Bangkok. Det är faktiskt det som verkar vara historiens kärna - djävlas inte med de lokala, annars får du leken tåla.Det räcker tyvärr inte med att bjuda på ett snygg paket om innehållet inte håller någon vidare klass. Så blir det tyvärr här där det känns som man lagt allt krut på att varje scen ska bli så snygg som möjligt med ett bildspråk och färger som verkligen sticker ut. Men att bjuda på en så pass svag story som stundtals även innehåller flera osammanhängande scener bara för att hylla surrealismen är väldigt synd och tråkigt. Nicolas Winding Refn borde försöka köra sin stil och inte försöka kopiera Gaspar Noé och hylla Alejandro Jodorowsky. Särskilt om han inte har något att tillföra och resultatet blir så pass svagt.3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg: +2/5
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.4

8 kommentarer:

 1. Men du gav filmen en trea i alla fall? Det trodde jag nog inte när jag läste texten.
  Tror du inte filmen växer vid en omtitt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Nej, jag gav den en tvåa med ett plus i kanten :) Bildspråket gillade jag mycket, men det surrealistiska föll mig inte i smaken.

   Jag tror inte den växer vid en omtitt. Men omöjligt är det inte. Då vet man mer vad som väntar. Jag trodde mer att filmen skulle vara väldigt brutal eller något, vilket gjorde att den inte gått hem hos de flesta. Men det var alltså inte det som var fel med filmen...

   Radera
 2. Okejrå. Fast på min dator ser jag tre kvadrater med kryss i, tog för givet att det var betyg tre ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Det är något fel på Blogger och vissa bilder, därav visas inte stjärnorna (två hela och en halv stjärna). Därför skriver jag ut betyget i sifferform också.

   Radera
 3. Jag har aldrig märkt det förrän nu (knas med bilderna)och heller inte lagt märke till att du skriver ut betyget även i sifferform men nu vet jag det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Nej, det har inte strulat tidigare. Dock har det strulat under en veckas tid och under den perioden har jag även skrivit ut betyget i siffror. Det är endast stjärnorna som strulat vad jag märkt, men det är illa nog...

   Radera
 4. Jag håller med om att filmen inte är perfekt, men den är otroligt speciell i sin mardrömslika drömvärld. Jag tycker att filmen är mer intressant än bra, men att en film som man kan tänka på så mycket ändå måste ha något värdefullt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Håller med om att den är mer intressant än bra, men för egen del fanns inte tillräckligt som väckte mitt intresse. Har inte tänkt så mycket på den så den hade inte samma effekt på mig.

   Radera