torsdag 11 juli 2013

Pitch BlackTitel: Pitch Black
Genre: Action/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 2000
Regi: David Twohy
I rollerna: Vin Diesel, Radha Mitchell, Cole Hauser, Keith David

Handling: En rymdfarkost kraschlandar på en planet som visar sig vara befolkad av en flock otroligt otrevliga varelser. Eftersom de bara tycks kunna leva i mörker är människorna säkra på planeten eftersom det är ljust dygnet runt... eller?

Omdöme: Ett skepp kommer lastat, och kraschar på en planet. Så inleds filmen när vi får följa med på denna action/sci-fi historia som tar oss till en öken. Inspelningsplatsen är densamma som i en av Mad Max-filmerna, alltså Australien. Till en början verkar det inte finnas något där ute, men snart hittar de överlevande från kraschen tecken på att någon bott där ute. Problemet är bara att vad som fortfarande finns där ute är varken mänskligt eller särskilt vänligt.Historien känns egentligen ganska standard. Vi har en liten grupp som leds av den enda överlevande som flög farkosten. Hon är Carolyn Fry (Radha Mitchell) och blir automatiskt "kapten" över de övriga som är vanliga passagerare. Alla visar sig inte vara riktigt så vanliga då en av passagerarna är en förrymd mördare som ska föras tillbaka till fängelset av en prisjägare. Rymlingen är Riddick (Vin Diesel), en hyperfarlig person som har en unik egenskap - han har speciella ögon som gör att han ser utmärkt i mörkret, men tål inte starkt ljus.Inledningsvis är det mesta frid och fröjd, både för karaktärerna som för tittaren. När det sen börjar hända saker ökar inte bara nerven, filmen tappar. För även om det inte är så mycket fel på själva filmen i sig så har den ett stort problem som man inte kan blunda för - varelserna. Effekterna håller tyvärr inte måttet här och man visar alldeles för mycket av dem. Jag tycker alltid att det är bättre att visa så lite som möjligt när det kommer till denna typ av saker/varelser.Filmen är ganska så egen, även om själva storyn är väldigt basic. Däremot känns det som man lånat en del från ett par andra filmer, men inte så att man känner att de kopierat rakt av. Det är lite Aliens (1986), lite The Thing (1982), lite Predator (1987) och en del annat. Inget fel i det, bara att man börjar tänka på bättre filmer - aldrig till filmens fördel.Ska man vara helt ärlig så är det här lite av en b-film. Budgeten var väl inte så jättestor och uppenbarligen har man inte lyckats fullt ut med effekterna. Men det är även klippningen vid actionscenerna som avslöjar att det saknas finess då man helt enkelt försöker "täcka över" filmens svagheter. Samtidigt funkar grundkonceptet hyfsat väl, så det blir ändå ett ok resultat.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.1

6 kommentarer:

 1. Jag har aldrig sett den som något annat än en lågbudgetscifiskräckis och som sådan håller den ändå förvånansvärt väl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Det är precis vad det är, och det är nog bäst att ha den inställningen när man ser den. Hade ändå velat se mindre av cgi-effekterna och mer kuslighet.

   Radera
 2. Gillar filmen men visst det är lågbudgetskräck. Riddick är en skön karaktär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Gillade den nog lite mer första gången jag såg den. Ja, Riddick är ganska skön även om han blir lite blödig.

   Radera
 3. Jag avskydde filmen när jag såg den. Eller snarare, nästan ännu värre, jag var uttråkade. Tråkig och med jobbigt foto. Och det här var innan jag lärt mig gilla Vin Diesel iom Fast and Furious-filmerna (som jag sett nyligen).

  http://jojjenito.wordpress.com/2011/10/03/pitch-black/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Ah, jag som trodde att det här var en film du gillade, haha. Jag kan nog förstå både de som gillar och ogillar den här filmen.

   Vin Diesel har jag inget emot. Speciellt efter att ha sett Find Me Guilty som var en annorlunda roll för honom som han klarade galant.

   Radera