tisdag 16 juli 2013

Tisdags Dok: Scared Straight!Titel: Scared Straight!
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 1978
Regi: Arnold Shapiro

Handling: En grupp med ungdomar på glid (dömda för diverse brott) får besöka ett fängelse för grova brottslingar i syfte att skrämma dem till bättring - det är här de kommer att hamna om de inte skärper sig.

Omdöme: En grupp kaxiga tonåringar i åldrarna 15-17 år som begått diverse brott får en dag göra ett studiebesök när de besöker ett fängelse för grovt kriminella. Fångarna sitter inne för allt möjligt som bl.a. rån, grov misshandel och mord. Vissa av dem kommer aldrig lämna fängelset, andra kommer sitta där under större delen av sina liv - om de inte blir dödade vill säga.Studiebesöket blir inte riktigt som ungdomarna väntat sig. Flinet försvinner snart, likaså den kaxiga attityden. Och då har de bara träffat vakterna. De leds förbi de inlåsta fångarna som från sina celler ropar på lammköttet som precis kommit in. De bönar och ber att få spendera lite tid med någon av ungdomarna inne i sin cell. Det är inte särskilt svårt att gissa vad det är de vill göra. Inte är det att sitta och prata eller spela schack inte.Ungdomarna samlas inne i en sal där flera grova fångar ska tala dem till rätta. Fångarna behandlar ungdomarna som medfångar, förödmjukar dem framför de andra och bryter i princip ner dem. De gör det med en intensitet och övertygelse som är äkta. Men fångarna gör det inte för sig själva. De gör det för att försöka hjälpa dessa ungdomar till att göra ett val. Välj en annan bana, annars hamnar du där i fängelset och det är uppenbarligen ingen trevlig plats, speciellt för en ungdom som inte kan skydda sig.Dokumentären är inte bara en Oscarsvinnare för bästa dokumentär. Den är även högst motiverande för de som hamnat fel i ung ålder och behöver få sig en tankeställare. Föräldrar, lärare, vänner, socialarbetare eller polis ger ingen effekt. Detta ger resultat. Nu skulle det kanske vara svårt att få samma effekt idag som 1978 då förhållandena förändrats. Men grundprincipen är densamma. Man har även fortsatt ha denna typ av möten, vilket gett resultat. En motiverande dokumentär, även för tittaren, och en småhäftig upplevelse faktiskt.Som en bonus fick jag även se vad som hade hänt med de inblandade, både ungdomarna och kåkfararna, runt tjugo år senare. Denna uppföljning behövdes egentligen inte då själva dokumentären är stark nog på egen hand. Men det var kul att se hur det gick sen då man gärna ville veta. För kåkfararna var det blandade öden då vissa hade dött medan andra hade kommit ut och fått ordning på sina liv. Bland ungdomarna hade mötet gett uppenbar effekt då de allra flesta erkände att det var mötet den dagen som fått dem att inse vad som väntade dem ifall de inte skulle ändra sig.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 8.0
IMDb: 7.5

8 kommentarer:

 1. He, jag trodde först det handlade om homosexuella som skrämdes till att bli "straighta". Men även det här låter som en intressant film. ;)

  Det finns väl nån "tv-dokusåpa" (eller om det var en längre dokumentär) nuförtiden som bygger på samma idé.

  Mycket doks du ser (på tisdagar), mest amerikanska dock. Eller dock och dock. Mest amerikanskt helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Haha, ja det har du rätt i. Det hade det kunnat stå för.

   Jag fick upp ögonen för denna efter att ha läst att Jon Voight fått inspiration från den till sin karaktär i Runaway Train.

   Det stämmer att man spann vidare på konceptet med diverse docusåpor. Inget som lockar. Det är trots allt originalet som är mest effektivt. Sen blir det oftast upprepande och tjatigt.

   Sant att de flesta varit amerikanska, men förra veckan var det brasilianskt med Waste Land.

   Radera
  2. Ok, missade Waste Land. Verkar intressant. Kanske kör ett dokumentärrace själv igen nån gång (hade en period för ett par år sen då jag såg väldigt många doks) och nu har jag fått en del tips här. Överraskande att ganska många verkar få höga betyg. För mig brukar det vara svårt att ge högre betyg än 3/5, även om det händer.

   Förresten, du har väl sett Qatsi-trilogin? Vad tyckte du om dem?

   Radera
  3. Jojjenito: Ja, Waste Land är klart sevärd. Den gick på SVT så den finns säkert att se på Play ett tag.

   Tror det är flera orsaker till att jag ger relativt höga betyg till dokumentärerna. När man träffar rätt är det svårt att värja sig ;)

   Nej, har inte sett dem även om jag känner till dem. Ska kolla in dem närmare.

   Radera
 2. Hoppas verkligen du kollar in Qatsi-filmerna. Vore kul att läsa om dina intryck. Första och andra filmen i serien är båda magnifika. Tredje delen är tyvärr dålig och skulle aldrig ha gjorts. Men framförallt den första är unik. Här hittar du mina recensioner:

  http://jojjenito.wordpress.com/category/qatsi-trilogin/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Kan inte lova något, men ska kolla upp dem lite närmare och se om det kan bli av. Kan man endast se den första eller de två första? Eller hänger de ihop så man nästan måste se alla tre?

   Radera
 3. Att bara se första funkar bra. De är fristående filmer även om de buntas ihop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Ok, låter bra. Då ska jag försöka ge åtminstone den första filmen en chans så får vi se. Tack för tipset förresten!

   Radera