onsdag 3 juli 2013

SleepersTitel: Sleepers
Genre: Drama/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1996
Regi: Barry Levinson
I rollerna: Kevin Bacon, Robert De Niro, Brad Pitt, Dustin Hoffman, Jason Patric, Minnie Driver

Handling: En historia om fyra unga killars hårda uppväxt i New Yorks ökända Hell's Kitchen - kvarter där våldet och laglösheten härskar men där den inre sammanhållningen är stark. De hamnar på en sadistisk ungdomsvårdsskola - och när de träffas som vuxna igen bestämmer de sig för att hämnas på sina forna plågoandar.

Omdöme: Upplägget med att först följa ett gäng som unga för att sen hoppa flera år och då följa dem som vuxna påminner starkt om Once Upon a Time in America (1984). Båda utspelar sig också i New York, så likheten är svår att missa. De fyra killarna har alla en katolsk bakgrund vilket innebär att några av dem hjälper till i kyrkan. Fader Bobby (Robert De Niro) är som deras andra far då han alltid finns där och försöker se till att de hamnar rätt.De fyra killarna har diverse hyss för sig, något som en dag kommer att stå dem dyrt. En oskyldig lek får kostsamma konsekvenser när de i 60-talets USA hamnar på ungdomsanstalt. Där tas de hand om några vakter som kommer göra deras liv väldigt surt och skada dem för alltid, fysiskt som psykiskt. Ledaren bland vakterna är Nokes (Kevin Bacon) som inte verkar ha någon spärr. Han njuter verkligen av att göra vad han vill med pojkarna, och de övriga vakterna hakar glatt på.Vad man måste ha i åtanke är att historien berättar mer än bara om de fyra killarna. Man får med många karaktärer och en del sidohistorier utan att tappa tempo alltför mycket. Här får man förutom de fyra killarna även möta fader Bobby, den lokale gangsterbossen King Benny (Vittorio Gassman), tjejen och vännen till gänget Carol (Minnie Driver) och den storväxte butiksägaren Fat Mancho (Frank Medrano). Alla dessa "extra karaktärer" ger filmen mer tyngd och fler möjligheter. Det skadar inte heller att alla sköter sig och passar klart bra i sina biroller.Något som får en att fundera lite är själva rättegången som man kommer till under senare delen av filmen. Den känns inte helt realistisk, men funkar ändå bra sett till resten av filmen och storyn. Här kommer även Brad Pitt som åklagare och Dustin Hoffman som försvarsadvokat in i handlingen. Pitt är en av två i gänget som lyckats få ordning på sitt liv. Två av killarna är kriminella och anklagas för ett brutalt mord.Filmen har liksom flera lager som lagts på huvudhistorien. Det funkar till stor del bra och det hela känns som en storfilm. Vad som är bra är att filmen aldrig går ifrån den ton som filmen inleds med, trots att det går runt femton år från början till slutet av historien. Är det något som kunde gjorts lite bättre så är det mot slutet där man får en scen med alla vännerna samlade. Denna scen borde man skippat och gått direkt till "vad hände sen"-delen som är bra.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.4

2 kommentarer:

  1. Jodå den är bra men känns ibland lite splittrad. Bacon och Hoffman är mkt bra. Har högt "se om värde."

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Du har rätt, omtittsvärdet är ganska högt då det inte är en film som man kommer ihåg så enkelt. Det var endast en scen jag kom ihåg så det säger ganska mycket. Kanske ingen toppfilm, men bjuder på tillräckligt för att man inte ska missa den.

      Radera