måndag 15 juli 2013

Sunshine (Revisited)Titel: Sunshine
Genre: Sci-Fi/Thriller
Land: Storbritannien/USA
År: 2007
Regi: Danny Boyle
I rollerna: Cillian Murphy, Chris Evans, Michelle Yeoh, Rose Byrne, Mark Strong

Handling: Femtio år in i framtiden börjar solen att dö och därför också jorden. Ett team av astronauter skickas iväg för att återuppliva solen, men uppdraget misslyckas. Sju år senare skickas ett nytt team upp för att fullfölja uppdraget och de är nu jordens sista hopp.

Omdöme: Det här är en film jag såg på bio och skrivit om tidigare. Danny Boyle står för regin och och tar med oss på ett farligt uppdrag som innebär att en expedition ska ta sig i närheten av solen för att skicka iväg en bomb som ska väcka liv i jordens värmekälla. Detta då solen tappat gnistan och behöver en push. En tidigare expedition, Icarus, har skickats dit men misslyckats. Nu är det dags för Icarus II. Men på vägen händer något - de fångar upp en nödsignal från Icarus...Det är lätt att börja tänka på detaljer, så som att alla i teamet är för unga för att vara rutinerade astronauter och vetenskapsmän. Men sånt får man liksom leva med då det är sällan allt är perfekt i en film. Istället är det viktigare med effekterna, fotot och handlingen. Här lyckas man till 2/3, alltså med effekterna och fotot. Det känns som man inte krånglar till det med effekterna och man jobbade med efterarbetet av filmen (främst effekterna) i ett års tid.Handlingen är ganska stabil under filmens gång. Man bjuds på de vanliga situationerna i en rymdexpedition som denna där bl.a. någon eller några måste ge sig ut på utsidan av farkosten för att fixa något. Bäst blir det nästan när man utforskar en ny plats, i det här fallet Icarus. Filmen är egentligen spännande och mörk nästan rakt igenom, men ändå infinner sig inte den där känslan av att man blir helt uppslukad av det som händer.Det största problemet när jag såg filmen första gången, var den sista tredjedelen där "Freddy Krueger" gör entré och ändrar på filmens balans. För fram till dess att han dyker upp funkar filmen ganska bra. Nu tyckte jag det funkade lite bättre med denna karaktär, det kändes inte lika "fel", men ändå är det just det som drar ner betyget. Vad som drar ner betyget ytterligare är filmens sista fem minuter eller så då det hela känns ologiskt och man inte vet om det bara är en dröm/mardröm eller verkligen händer. Det hela blir lite för "over-the-top".3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.3

4 kommentarer:

 1. Här är vi oöverrens. Kan hålla med om att filmen tappar lite när Freddie ;) kommer ombord men jag är helt enkelt för förtjust i den här filmen och älskar varenda minut. Bäst är musiken och scenen Capas jump - filmmagi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Jag vet att många gillar filmen mycket. Minns att jag gillade den mer första gången jag såg den, speciellt fram till "Freddy" dyker upp. Nu blev jag inte lika tagen från början och nej, lite besviken blev jag allt.

   Radera
 2. Fantastisk film. Fantastisk. Om inte fantastisk vore ett sånt överanvänt ord skulle jag använda det ännu mer i den här kommentaren för filmen är verkligen det - fantastisk! :)

  http://www.fiffisfilmtajm.se/sunshine/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Så pass? Måste hoppa över och läsa vad exakt som gör filmen fantastisk :) Men jag vet att vissa faller för den mer än andra så helt oväntat var det inte.

   Radera