fredag 5 juli 2013

TranceTitel: Trance
Genre: Kriminalare/Drama/Mysterium/Thriller
Land: Storbritannien
År: 2013
Regi: Danny Boyle
I rollerna: James McAvoy, Rosario Dawson, Vincent Cassel, Danny Sapani

Handling: Efter en inte helt lyckad konstkupp, blir två forna kumpaner bittra fiender. Saker kompliceras ytterligare när de utvecklar varsitt förhållande med samma kvinna.

Omdöme: Efter en konstkupp där allt inte går som det ska, har Simon (James McAvoy) tappat minnet efter en smäll mot huvudet. Franck (Vincent Cassel) och hans gäng som utförde kuppen behöver veta vad Simon vet men inte kan minnas. Detta gör att Simon får gå i terapi hos hypnotisören Elizabeth (Rosario Dawson) som ska försöka ta fram informationen under terapi. Sakta men säkert visar det sig ligga mer dolt bakom hypnosen än man först kunnat ana.Ljud och bild-upplevelsen är stark filmen igenom. Är det något Danny Boyle ofta lyckas med i sina filmer är det just fotot och musiken. En stor del i det har erkänt duktige cinematografen Anthony Dod Mantle och kompositören Rick Smith som båda samarbetat på några av Boyles tidigare filmer. Även om det nästan är på gränsen till att bli överarbetat, så är det så snyggt att man gärna accepterar det. Eftersom filmens handling är något svag sticker dessa två element ut lite extra.Handlingen är filmens största svaghet. Hypnos/trans är något som egentligen inte är så utforskat så här kan man göra ganska mycket. Problemet är dock att man nästan förlitar sig helt på just detta när man ska veva in det hela i handlingen. Man krånglar till det och det känns som man underlättar för sig genom att dra till med att det var hypnos som låg bakom en handling eller en twist i storyn.Man känner inte riktigt att filmen kör fullt ut på det ena eller det andra. Å ena sidan vill den vara en konstkuppsthriller. Å andra sidan ett relationsmysterium. I båda fallen funkar det inte riktigt så bra som det kunde ha gjort, mycket p.g.a. att man väljer att dra in hypnosdelen hela tiden. Ungefär halvvägs in har filmen även en svacka när man inte riktigt vet vart det ska leda, något som är negativt i det här fallet. Det tar sig en del mot slutet när man ger en bakgrund till vad som egentligen ligger bakom. Då har tyvärr filmen redan blivit oengagerande.Triangeldramat mellan McAvoy, Dawson och Cassel hade säkerligen kunnat bli bra och intressant om detta hade varit poängen med filmen. Nu var det inte det som filmen gick ut på och då blev det istället bara ett tidsfördriv som inte gick hem. Tanken var egentligen inte dålig, men när man blandar in hypnosen med en konstkupp så blir det lite av allt, men helheten blir tyvärr lidande. En besvikelse på det stora hela när det kunde ha blivit något bra. Grunden fanns liksom där, men manuset fick inte ihop det. Klarar ändå en svag trea till slut.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 7.2

4 kommentarer:

 1. Bra sammanfattning av vad jag också tyckte. Jag kom inte ihåg om jag gav filmen en tvåa eller trea, men jag var tydligen lite åt det generösa hållet, jag gav den tydligen en trea:
  http://fripp21.blogspot.se/2013/06/trance-2013.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Jag såg att du och Fiffi hade sett den, men valde att inte ens kolla vad ni gav för betyg. Själv trodde jag på förhand att den skulle vara bättre. Nära en tvåa, men tyckte den tog sig lite på slutet. Mittendelen var svagast då den dribblade bort sig allt mer.

   Radera
 2. Jag tycker det är en helt normal fungerande trea det här. En film som är helt okej att se för stunden men som inte efterlämnar vare sig bismak eller superminnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Du har nog rätt. Men eftersom jag förväntade mig lite mer av filmen blev det inte riktigt som hade hade trott. Jag gillar som sagt ljud och bild i filmen, och det i sig gör det hela värt att se.

   Radera