fredag 23 augusti 2013

Airport '77Titel: Airport '77 / Haveriplats: Bermudatriangeln
Genre: Action/Drama/Thriller
Land: USA
År: 1977
Regi: Jerry Jameson
I rollerna: Jack Lemmon, James Stewart, Darren McGavin, Christopher Lee, Lee Grant, M. Emmet Walsh, Olivia de Havilland, Joseph Cotten, George Kennedy

Handling: Philip Stevens, multimiljonär som hela livet samlat på konst, beslutar sig för att donera sin samling och sitt palats i Florida som museum till allmänheten. Till öppningen ska han flyga ett antal konstsamlare, sponsorer och kritiker till museet i sin privata jet som också kommer att frakta ovärderliga konstföremål. Samtidigt som förberedelserna för flygningen pågår, planerar tre skurkar att kapa planet med den värdefulla lasten.

Omdöme: Detta kom att bli den tredje "Airport"-filmen med Airport (1970) och Airport 1975 (1974) som föregångare. Givetvis är originalet oftast att föredra, men det roliga med dessa katastroffilmer från 70-talet är att man alltid lyckades samla flera nya kända namn till varje film. De flesta är gamlingar som får vara med på ett hörn, men vissa stornamn på den tiden är också med.Den här gången har man favoriten Jack Lemmon som det stora namnet. Han hade vunnit sin andra Oscar bara något år tidigare och får här axla huvudrollen som piloten Don Gallagher. Vid sidan om honom såg man fram emot att se två andra favoriter i James Stewart och George Kennedy (som var med i de tidigare filmerna i serien i en stor roll). Dessa två får dock tråkiga och ganska betydelselösa roller. Stewart hade blivit gammal och fick inte vara med ombord planet. Han spelar multimiljonären Philip Stevens vars lyxplan kapas. Kennedy används ännu mindre då han endast dyker upp i runt tre meningslösa scener.Förutom dessa tre dyker det upp kända ansikten och namn på planet. De flesta får bara småroller, men några av dem sticker ändå ut lite grann. Det här är dock en film som inte lever så mycket på de olika karaktärernas historier utan snarare på kaparhistorien. Det hela blir under första halvan av filmen en ganska ok thriller där de tre kaparna planerar, förbereder och iscensätter sin kapning. Men något går snett och planet kraschar i havet runt Bermudatriangeln.Filmen tappar helt klart momentum när planet inte längre är i rörelse. Intrigen tätnar liksom inte utan det blir mest en kamp mot klockan för de överlevande. Fast här får man inte riktigt till det då spänningen med kapningen försvunnit och man istället bara väntar på upplösningen. Lemmon får leka lite hjälte och några kommer inte överleva.Man borde ha kunnat ha ett räddningsteam att följa med någon stjärna i spetsen, men det struntar man i helt. Nu är filmen inte dålig då den ändå är relativt välgjord och det alltid är kul att se alla kända namn samlade. Men slutresultatet blir inte direkt minnesvärt.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 5.5

2 kommentarer:

  1. Det enda som räddar den här filmen från totalt haveri är Jackie boy.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Haha, ja han kunde verkligen lyfta en film på egen hand. Men nej, denna var inte någon höjdare (även om jag tyckte den började lovande).

      Radera