fredag 30 augusti 2013

Decennier [Decades]Tillsammans med HenkeFripps filmrevyer började det spånas på vad man skulle kunna köra för projekt tillsammans. Ett återkommande tema där båda skulle kunna se och skriva om samma film. Så kom tanken att försöka se film man som filmälskare borde se men ännu inte sett av olika anledningar. Vad är då bättre än att varje månad gå igenom ett decennium och se ett par intressanta filmer?

Det hela tar sin början på 1920-talet och varje fredag kommer vi skriva om filmerna vi sett. Månaden därpå är det 1930-talet som gäller osv. Upplägget är som sådant att vi nominerar varsin film som båda ska se. Det är sedan valfritt att se fler filmer, vilket givetivs kommer att ske.

De två första filmerna som kommer att dyka upp under fredagarna i september är Battleship Potemkin och Le passion de Jeanne d'Arc, två klassiker man givetvis måste se som filmälskare.

Om någon är intresserad av att hänga på och se dessa filmer så vore det bara kul. Kontakta oss isåfall så att vi kan synka allt. I annat fall hoppas vi att ni följer med oss på denna resa genom filmhistorien.

Först ut är Battleship Potemkin, fredag den 6:e september.

10 kommentarer:

 1. Wow, vilket härligt projekt! Jag vill vara med!
  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Det hoppas jag. Annars vore det inget kul ;)

   Radera
 2. Jag kommer läsa era texter, det lovar jag. Temat är ju jättekul, bra och allmänbildande :) Om det funkar och jag får tag i filmerna kommer jag kanske recensera någon av era utvalda diton jag med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Ja, jag tror inte att de tidiga filmerna lockar så många, men vi tycker det är kul att fördjupa oss i filmhistorien. Borde åtminstone bli intressant att läsa om dem.

   Jättekul om du väljer att se någon/några av filmerna!

   Radera
 3. Ytterligare ett spännande och ambitiöst projekt -- du/ni ligger då i! Just nu känner jag att tiden inte riktigt räcker till för att hänga på, men självklart kommer jag att läsa med stort intresse. Minns att jag tyckte Potemkin var väldigt bra när jag såg den för flera år sedan. Har ni på något sätt utgått från Story of Film?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Vi drog igång projektet under sommaren, så vi har haft ett tag på oss :)

   Nej, vi går endast efter våra egna preferenser, sånt vi är nyfikna på.

   Potemkin och JD är de två filmerna vi valde ut att båda ska se från 1920-talet. Resten blir individuellt, men det utesluter inte att vi kanske ser samma film(er) där också. Minst fyra filmer ska ses per decennium.

   Radera
 4. Som jag skrev inne hos Henke så kan det mycket väl hända att jag hakar på. Det låter som ett riktigt intressant projekt. Speciellt de tidigare årtionden intresserar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Det låter kul att du kanske hakar på, speciellt så här i början. Finns ju en hel del intressant man är nyfiken på. Nu är det läge att ta tag i det hela.

   Radera
 5. Trevligt och spännande - hakar på när tillfälle ges och jag har tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Låter bra. Fredagarna är uppbokade :)

   Radera