torsdag 1 augusti 2013

Father of the BrideTitel: Father of the Bride / Brudens far
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1991
Regi: Charles Shyer
I rollerna: Steve Martin, Diane Keaton, Kimberly Williams-Paisley, Martin Short

Handling: George Banks får separationsångest när hans dotter Annie ska gifta sig. Han har svårt att inse att hans lilla flicka faktiskt är vuxen och hans nerver lugnas inte av de komplikationer som förberedelserna inför bröllopet innebär.

Omdöme: På ytan känns det här som en simpel, oengagerande och småtrist komedi. Det är det väl också, men den har även en dimension som den lyckas med. Det är att förmedla känslorna en far känner när hans dotter ska lämna hemmet för gott och gifta sig. Tankarna i huvudet är många, men i grund och botten är dotterns lycka det viktigaste. Fadern får helt enkelt lära sig att leva med det. Det är bara det att han måste bearbeta det hela och får på vägen andra bekymmer.Steve Martin spelar brudens far George Banks som har allt han vill ha och lite till. Han kan inte se sig själv flytta från huset han bor i, hans fru Nina (Diane Keaton) är olik honom i det mesta, men passar därför också väldigt bra med honom. Men mest av allt älskar han sin dotter Annie (Kimberly Williams-Paisley) som är pappas flicka och återvänder efter en längre tid i Europa med nyheten om att hon träffat en kille och ska gifta sig.Världen faller inte samman för George, men han har svårt att acceptera situationen och funderar på om han kanske ska "göra sig av med" killen, få bort honom helt enkelt. Men han kan inte göra sin kära dotter ledsen och inser att det kan vara dags att släppa taget. Han går med på att anlita en bröllopsarrangör, men så fort han träffar Franck (Martin Short) förstår han att det är ett stort misstag, inte minst ekonomiskt då man inte sparar på krutet.Filmen funkar på det stora hela, speciellt när George bekymrar sig om bröllopet och allt vad det innebär. Det uppstår komiska situationer utan att det blir crazy-komedi av det hela, vilket är skönt. Dock är Martin Short lite för mycket och det känns som hans karaktär går till överdrift med hur han pratar och agerar. Det blir lite tröttsamt efter ett tag. Likaså känns det som filmen dalar under sista halvtimmen när själva bröllopet ska äga rum. Det gör att trean blir svag. Men ser man tillbaka på filmen så får man en fin inblick i faderns känslor och tankar, något som gör filmen till vad den är.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.3

6 kommentarer:

 1. Steve Martin och Dianne Keaton funkar bra i den här, men jag kan inte låta bli att tycka att den här amerikanska far-dotter-fixeringen känns på gränsen till incestuös.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Keaton är med förvånansvärt lite, vilket är synd då hon och Martin funkar ihop.

   Hmm, inte tänkt på det, men möjligt att det vissa gånger kan gå till överdrift.

   Radera
 2. Överdrivet speciellt dotter-far relationen men på det hela en trevlig bagatell. Gillade Short och speciellt korvbrödsscenen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Jag brukar gilla Martin Short, men främst när han spelar normal. Här är det kul till en början, men blir för mycket efter ett tag.

   Radera
 3. En guilty pleasure för mig. Jag älskar denna film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Jag kan faktiskt förstå det. Den funkar på ett plan som gör den mysig på något sätt. Ändå tycker jag den kunde lyckats bättre med andra saker...

   Radera