söndag 11 augusti 2013

Seven Days in May



Titel: Seven Days in May / 7 dagar i maj
Genre: Drama
Land: USA
År: 1964
Regi: John Frankenheimer
I rollerna: Burt Lancaster, Kirk Douglas, Fredric March, Ava Gardner, Edmond O'Brien, Martin Balsam

Handling: General James Mattoon Scott tycker att president Lyman är för ödmjuk mot Amerikas fiender. Scott planerar nu ett militärt övertagande av USA. Det kommer fram till presidenten - men det gäller att få fram bevis mot Scott och den enda som kan ge det är Scotts bäste vän, överste Casey.

Omdöme: Vad kan egentligen hända om de högsta hönsen inom militären inte håller med presidenten och kongressen? De har alla resurserna tillgängliga att ta över makten och låta militären styra landet. Detta har hänt i många länder och det här är en realistisk inblick i hur det skulle kunna gå till i USA. Att filmen gjordes mitt under det pågående kalla kriget gör inte saken sämre. Tvärtom ökar det bara realismen och spänningen känns hela tiden i luften.



President Lyman (Fredric March) har gått med på att skriva ett fredsavtal med Sovjet, vilket innebär att båda makterna ska rusta ner sin vapenarsenal, inklusive kärnvapen. Detta är dock något som delat det amerikanska folket som fruktar att det är ett misstag som skulle kunna blotta landets försvar vid en attack. I spetsen går general Scott (Burt Lancaster) som har stora delar av folkets stöd och är övertygad om att det enda rätta är att hålla fast vid en stor vapenarsenal med allt vad det innebär.



Överste Casey (Kirk Douglas) är general Scotts högra hand och står på hans sida i dessa tankegångar. Men han får signaler om att något är i görningen när han på olika håll hör saker som han inte känner till. Han blir ombedd att inte nämna vad han hört till andra, men bitarna faller snart på plats och han kan inte låta det vara. Eftersom han inte kan vända sig till sin egna tar han upp sina farhågor med den han misstänker är målet - presidenten.



Det blir en kamp mot klockan då det är meningen att presidenten ska infinna sig på en militärövning ledd av general Scott. Det hela ska äga rum om bara några dagar. Vad som följer är en insamling av uppgifter, fakta och bevis på att något faktiskt är på gång. För även om det hela är misstänksamt kan det bara vara paranoida spekulationer. Men det är alltid bättre att vara på den säkra sidan än att en hel nation får ångra sig för all framtid...



Regissören John Frankenheimer hade utan tvekan sin storhetsperiod under 60-talet och det här är en av filmerna från den fina perioden. Han hade ett samarbete på fem filmer med Burt Lancaster, alla under 60-talet där denna var en av de bättre. Men det är inte Lancaster som är bäst (han är inte heller med mest), inte heller Kirk Douglas utan det är Fredric March i rollen som president Lyman. Kanske inte lika känd som de andra två herrarna, men en mycket gedigen skådespelare som bl.a. vann två Oscars. Det är egentligen han som har huvudrollen, han som är jämnast. Men med det sagt är de flesta bra.



Det är en film som innehåller mycket dialog så det kräver att man hänger med. Förvisso är det inte jättekomplicerat eller med några direkta vändningar eller överraskningar, men ändå. Spänningen består främst i att det utspelar sig under det kalla kriget och att man inte vet hur långt personerna som ligger bakom är villiga att gå. Detta funkar nog bäst när några av presidentens män skickas ut på fältet för att samla in information. Givetvis tänker hjärnorna bakom det hela inte låta någon förstöra deras plan utan vidare, även om de utsända jobbar åt presidenten...

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar