söndag 18 augusti 2013

The ConjuringTitel: The Conjuring
Genre: Rysare/Thriller
Land: USA
År: 2013
Regi: James Wan
I rollerna: Patrick Wilson, Vera Farmiga, Lili Taylor, Ron Livingston

Handling: Ed och Lorraine Warren är två kända utredare av paranormala fenomen. De blir ombedda att hjälpa en familj som blir terroriserade av en okänd kraft i deras hus på landsbygden.

Omdöme: Efter den relativt lyckade Saw (2004), hyfsade Death Sentence (2007) och den ganska svaga Insidious (2010), visste man inte riktigt vad man skulle förvänta sig av regissören James Wan. Utan någon egentlig fullträff var man ändå nyfiken på om det här skulle bli hans bästa film.Historien påstås vara baserad på verkliga händelser och utspelar sig under början av 70-talet där fembarnsfamiljen Perron flyttar in i ett hus på landet som visar sig vara hemsökt. De tar hjälp av paret Ed (Patrick Wilson) och Lorraine Warren (Vera Farmiga) som är de främsta inom paranormala fall som dessa. För det mesta brukar de kunna avfärda det mesta med logiska förklaringar, men i vissa fall som dessa krävs deras experthjälp för att kunna lösa situationen.Filmen kan delas upp i två delar. Under den första halvan är det främst familjen Perron med mamma Carolyn (Lili Taylor), pappa Roger (Ron Livingston) och deras fem döttrar som får dra det tyngsta lasset. Här bygger filmen fint upp stämningen när diverse händelser inträffar i och runt huset de flyttat in i. När det gått så långt att hela familjen blivit rädd tar man hjälp av Warrens. Då inleds andra halvan av filmen där de undersöker och dokumenterar händelserna hos familjen. Filmen tappar lite här då det inte blir lika spännande, men är ändå helt ok.Vad filmen tappar på är under den sista kvarten när man ska vrida upp spänningen ytterligare ett steg. Det lyckas man tyvärr inte riktigt med. Istället blir det skrikigt och fyllt med en massa annat oljud och kaos. Man försöker få in lite The Exorcist (1973) här utan direkt framgång.Med det sagt måste man ändå säga att filmen rakt igenom är välgjord och lyckas ganska bra med händelserna som drabbar familjen. Dock har jag svårt för när man faktiskt får se "demoner", "spöken" och annat liknande. Alltid bättre att låta fantasin flöda. Det är även då filmen funkar som bäst. Filmen är inte heller på samma nivå rent psykologiskt som t.ex. Sinister (2012), något man hade önskat sig. Betyget landar på mellan en trea och stark trea.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.8

10 kommentarer:

 1. Såg den här filmen på nattbio igår. Den gjorde sig bra på bio kan man säga :)
  Recension kommer 5/9

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Ja, en sån här film gör sig bäst på bio. Men det kräver även att man köper hela grejen när det är övernaturligt. Vissa gånger lyckas filmerna, men alltför ofta faller de på det stora hela.

   Det var främst sista kvarten som var något svag för ett högre betyg. Däremot gillade jag att det utspelade sig under 70-talet :)

   Radera
 2. Ja, fast du tog bort fel kommentar tyvärr. Vill inte använda min gamla bloggerprofil eftersom det inte går att länka till min blogg. Och blogger envisas med att alltid ha bloggerprofilen default, så det gäller att alltid komma ihåg att ändra. Mycket irriterande (i-landsproblem).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Ok, där ser man. Nu är det städat och klart ;)

   Radera
  2. Ok, tack för uppstädningen och ursäkta strulet. :)

   Radera
  3. Jojjenito: Nejdå, ingen fara. Vet själv hur det kan vara så det är lugnt :)

   Radera
 3. Är sugen på att se denna, och läser därför inte din text. Hoppas filmen kan hålla samma klass som Sinister...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Bäst att ta sig en titt. Jag tyckte den var värd att se, även om jag hade hoppats på mer åt Sinister-hållet vad gäller stämning.

   Radera