fredag 6 september 2013

Battleship Potemkin



Titel: Bronenosets Potyomkin / Battleship Potemkin / Pansarkryssaren Potemkin
Genre: Drama/Krig
Land: Sovjetunionen
År: 1925
Regi: Sergei M. Eisenstein
I rollerna: Aleksandr Antonov, Vladimir Barsky, Grigori Aleksandrov, Ivan Bobrov

Handling: 1905 skedde det första, stora myteriet inom den ryska tsarflottan och därmed såddes ett av de frön som så småningom ledde fram till ryska revolutionen. Matroserna vägrar äta den odugliga maten och när skeppsläkaren förklarar att ett köttstycke fullt med maskar är ätbart bryter strider ut. Potemkin övertas nu av rebellerna.

Omdöme: Det här räknas till en av de stora klassikerna inom stumfilmen och detta av ett par anledningar. Många regissörer världen över har hyllat den, inspirerats av den och ansett att det är en av de viktigaste filmerna som gjorts.



Filmen är indelad i fem delar som fördelas på 75 minuter. De två första delarna går ut på att visa hur besättningen ombord pansarkryssaren Potemkin börjar göra revolt. Matroserna har helt enkelt fått nog av att behandlas värre än djur när de får äta ruttet kött. Deras överordnade är givetvis inte alls förtjusta i att de säger emot och strider utbryter.



Under den tredje delen får besättningen folket med sig när de kommer till hamnen. Det är nu filmen tar en vändning till det bättre. Trekvart in träder nämligen kosackerna in i handlingen. Här triggas den hätska stämningen ordentligt och man bjuds på överraskande starka och brutala scener när det upproriska folket, inte minst kvinnor och barn, slaktas under den berömda trappscenen som är filmens starkaste.



Om första trekvarten av filmen är rena rama propagandafilmen som blir äckligt övertydlig, så blir det klart bättre under den sista halvtimmen. Det är här den imponerande klippningen kommer igång på allvar. Eisenstein experimenterade med tekniken och ville få fram bästa sättet att skapa känslor på. Det gör att filmen får en stegrande intensitet som är fascinerande att se. Även noterbart att filmen har sparsamt med dialogrutor - det behövs helt enkelt inte mer.



Det är inte så svårt att se varför filmen anses vara före sin tid rent tekniskt. Själva handlingen är väldigt simpel och som sagt övertydlig, men det är svårt att inte se vad den lyckas bra med. Nu är det inte någon superfilm i mitt tycke, dock är det en imponerande produktion (många statister bl.a.) och bjuder på en hel del som gör att man förstår varför det är en hyllad film.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 8.0

---

Tyckte vi lika? Såg han vad jag såg? Hoppa över och läs vad Henke tyckte om Battleship Potemkin.

Även Jojjenito har sett filmen.

8 kommentarer:

  1. Vi är helt överens om denna. Ganska trist men onekligen en viktig film i filmhistorien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Ja, viktig och tekniskt före sin tid, men tråkig under stora delar. Trapp-partiet är dock intensivt och bra.

      Radera
    2. Ja trappan är den intressanta delen i denna film. Vi började lite långsamt, men det kommer än bättre filmer från 20-talet senare under månaden!

      Radera
    3. Henke: Ja, både bättre och sämre för min del, haha. Men denna var bra att börja med, helt klart.

      Radera
  2. Jag tyckte faktiskt den började ganska bra ute på skeppet. Det var roligt att se hur övertydligt berättad den var, med de onda officerarna mot de stolta matroserna.

    Däremot tyckte jag den blev för seg mot slutet, typ sista 20. Fanns nån period när de bara seglade omkring, då somnade jag till.

    Håller med, Odessa-trappan sticker ju ut som den bästa. Effektivt. Man förstår att filmen var ganska speciell när den kom.

    Kul projekt detta, och kul att få vara med på ett hörn. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jojjenito: Ja, efter trappan tappade den lite i tempo. Men det var fortfarande mycket klippning här. Inledningsvis var det mest propaganda för hela slanten, haha.

      Kul att ha med dig! Och kul att du gillade filmen mest utav oss tre ;)

      Radera
  3. Kul att projektet är igång och det startar ju upp med en värdig kandidat. Jag vill som sagt minnas att jag tyckte bra om Potemkin när jag såg den, men undrar om jag inte blev ännu mer förtjust i "uppföljaren" Oktober.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Ja, det är kul att det är igång och det blir intressanta fredagar framöver.

      Kände inte till Oktober, men den låter klart intressant. Dock tveksamt om de dyker upp i detta tema...

      Radera