söndag 1 september 2013

Betygsskalan och nytt betyg

När jag börjar titta på en film startar den alltid som en "ok" film, vilket är en trea. Sen är det upp till filmen att bjuda på positiva eller negativa erfarenheter. Så här ser betygsskalan och det nya betyget ut:


1 = Ett riktigt bottennapp. Filmen är värdelös och/eller har inget som tilltalar mig.


+1 = Usel film, men klarar sig från det absoluta bottenträsket p.g.a. något litet.


-2 = Inte bra, men förtjänar inte en etta då den kan vara välgjord eller ha något.


2 = Underkänd film, men kan ha något av värde trots allt.


+2 = Underkänd, men får ett plus i kanten om den är underhållande eller liknande.


-3 = Ganska ok, men saknar något för att vara lyckad.


3 = Godkänd, men kan både vara en besvikelse eller positiv överraskning beroende på förväntningar och vad det är för typ av film.


+3 = Sevärd, för nu börjar det likna något. Detta är filmer som inte är jättebra, men som bör ses.


-4 = Bra film, kommer inte upp i nästa nivå, men är så pass bra att den är klart tillfredsställande.


4 = Mycket bra, som levererar på flera plan och tål att ses om. Rekommenderas.


+4 = Väldigt bra, når inte upp till toppbetyg, men kan möjligtvis höjas vid nästa titt i vissa fall.


5 = Favoriter, filmer som har det lilla extra som gör att jag älskar film. Brukar oftast krävas flera tittar innan en film når detta betyg.


Nedan följer ett exempel på hur det kan se ut.

14 kommentarer:

 1. Oj. Hösten kommer med stora förändringar, sannerligen. Spännande. Innebär det nya betygssystemet ändringar i skalan också, eller är det endast grafiska elementen som adderats? I så fall blir det bara för oss att börja kalibreringen igen: :-)

  Liten detalj, ska treorna vara gula eller ljusgröna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Eftersom det blev strul med stjärnorna jag använde (vissa visades inte längre med jämna mellanrum) så behövdes något nytt.

   Nej, det är ingen ändring i skalan. Det är egentligen det här systemet jag alltid gått efter, men lite svårt att förklara med de tidigare betygen/symbolerna.

   Treorna är gula (svag trea och vanlig trea). Men de starka treorna är ljusgröna för att skilja sig åt. Det är en markering som säger att "det här är en film som är värd att se". Det ska helt enkelt synas att det är skillnad.

   Radera
 2. Intressant utveckling. Men tror du inte att det kan bli lite svårt för dina läsare att komma ihåg att de blåa treochenhalva plupparna är ett högre betyg än de gula treochenhalva plupparna? Varför inte bara köra med rena siffror?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Nej, jag tror inte det ska vara några problem. Blått står helt enkelt för fyror och de ljusgröna är starka treor. Om man är osäker kan man alltid klicka sig vidare till "Betygskalan" i menyfältet.

   Om man går in på t.ex. Amerikansk film så ser man klart och tydligt skillnad på betygen.

   Det är helt klart bättre än tidigare och är inte så krångligt som det kanske verkar.

   Radera
  2. As good as it gets 4,5? Galenskap! ;-)

   Radera
  3. Henke: Frågan är åt vilket håll? ;)

   Radera
 3. Jag har suttit och tittat på ditt nya betygssystem ett tag nu och jag är nog böjd att hålla med Sofia här ovan med dom blåa treochenhalva plupparna och dom gula treochenhalva plupparna.

  Jag är så himla färgfascistiskt lagd att jag sannolikt kommer blanda ihop dom för i min färgkoordinerade hjärna är det logiska att ju högre betyg desto varmare färg. Men du har valt att göra tvärtom. Utom på femmorna. Då kommer en varm grön efter dom kalla blå fyrorna.

  Det är ett ilandsproblem och jag kommer vänja mig så småningom, det var bara en liten kulörreflektion. Bra tänkt annars. Jag kan ofta sakna dom där mittemellanbetygen i mitt system.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: En tre och en halva i betyg (stark trea) är ljusgrön. Den andra (svag fyra) är blå. Ingen av dem är alltså gul ;)

   Detta blir utmärkt och det är med flit som det är en färg som skiljer sig så drastiskt när det kommer till fyrorna.

   Tycker personligen det är väldigt enkelt att skilja på en svag fyra (blå) och en stark trea (ljusgrön) nu. Har även fått det bekräftat från annat, viktigt håll, så det är det här som gäller :D

   Radera
  2. Jag förstår att min åsikt inte är det minsta viktig, det var bara en reflektion. Din blogg, ditt betygsystem, dina färger.

   Radera
  3. Fiffi: Haha, nu när jag läste min kommentar lät den kanske lite brysk. Dina synpunkter är givetvis alltid uppskattade. I det här fallet är jag bara bestämd av mig ;)

   Radera
 4. Hur gör man om man är färgblind?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Då får man läsa texten och räkna antal "markeringar" i betyget :)

   Radera
  2. Fast det enda som skiljer mellan vissa betyg är ju färgen. Du menar alltså att man får läsa din recensionstext och sen sätta sitt eget betyg. Ja, det är ju ett sätt få fler läsare. ;)

   Radera
  3. Jojjenito: Tidigare var det t.ex. tre och en halv stjärnor oavsett om det var en stark trea eller svag fyra. Så det blir inte till det sämre nu om man är färgblind ;)

   Radera