söndag 29 september 2013

Decennier: Sammanfattning 1920-talet



Projektet decennier inleddes med 1920-talet. Fem filmer har setts och det var en blandning som gav en del svar. Att se på stumfilm kan vara krävande, inte minst om det är en lite tyngre film och framförallt om musiken är enerverande (som tysken "Caligari").

Av de fem filmerna var en underkänd, en ok, en bra och två mycket bra. Inte helt överraskande var de två bästa filmerna Charlie Chaplin-filmer, alltså lättsammare filmer som gick hem mest.

Jag kan inte säga att jag blev sugen på att se mer stumfilm, däremot mer Chaplin. Flera av hans filmer sågs för många år sen så det har varit ett kärt återbesök att se några av dem igen.

Så här ser topplistan ut för de fem filmerna som sågs från 1920-talet:

5) Das Cabinet des Dr. Caligari (1920)
En tidig 20-tals film lyckades inte engagera. Påfrestande musik, tråkiga kulisser och en story som aldrig ledde någonvart. Dock fint tintat foto och en helt ok produktion.

4) Battleship Potemkin (1925)
Inte riktigt så bra som sitt rykte, men man förstår att den var före sin tid rent tekniskt med bl.a. klippningen. Trappsekvensen sticker ut mest.

3) La passion de Jeanne d'Arc (1928)
Till stora delar ett rättegångsdrama, men med minimal dialog. Mycket välgjord, välspelad och med ett genomtänkt foto. En genomgående stark historia.

2) The Circus (1928)
Chaplin gör väldigt mycket med små medel. Han kombinerar humor med ett kärlekstema som funkar. Man kan inte annat än gilla det man ser.

1) The Kid (1921)
I ett av Chaplins flaggskepp får han ihop det mesta. Man vill både skratta och gråta med honom och den lille pojken när de försöker överleva tillsammans. Varm, kärleksfull och bara fin.


Som bonus kommer här de 1920-tals filmer jag tidigare har skrivit om. Här hittar man ett par andra pärlor om man är sugen på mer.

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens [Svartvit] (1922)
Nosferatu, eine Symphonie des Grauens [Tinted] (1922)
Safety Last! (1923)
Sherlock, Jr. (1924)
Metropolis (1927)
Sunrise: A Song of Two Humans (1927)
The Cameraman (1928)

---

Under oktober är det dags för 1930-talet. Det kommer bli fler filmer vilket betyder att vi redan nu kan avslöja vilka fyra gemensamma filmer vi kommer skriva om på fredagarna. Utöver dessa fyra gemensamma filmer kommer det bli ytterligare filmer. Vi kommer därför köra 30-tals temat fredag, lördag och söndag under oktober. Möjligen kan det även dyka upp någon film på en torsdag. Så håll ögonen öppna!

Följande fyra 1930-tals filmer kommer köras gemensamt:

1) La grande illusion (1937) - Fre 4:e okt
2) Trouble in Paradise (1932) - Fre 11:e okt
3) Das Testament des Dr. Mabuse (1933) - Fre 18:e okt
4) The Scarlet Pimpernel (1934) - Fre 25:e okt

Vill man vara med och se och skriva om någon av dessa filmer, så är man så klart varmt välkommen att göra så. Kontakta då någon av oss.

Hoppa även över och läs Henkes sammanfattning av 1920-talet.

4 kommentarer:

  1. Som du sa, lite kul att vi hade de gemensamma filmerna i samma rangordning. På gårdagens filmspanartträff var det flera som sjöng Cailgaris lovsång, men jag sa att 20-talet är nu över. Nu blickar vi fram mot 30-talet istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Ja, vi prickade in de gemensamma bra.

      Om du känner för att se Dr. Caligari framöver så är det givetvis inte omöjligt att du uppskattar den mer. Jag hade svårt för det teatraliska, kulisserna och musiken. Annars var det inget fel på den ;)

      Men jag håller med, nu är det 30-talet som gäller och det ser mycket spännande ut.

      Radera
  2. Jag myser över erat projekt. Har inte sett så mycket stumfilm. Tror nog att Häxan är den enda hitintills.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Det var kul att höra! Man behöver inte hänga på och se filmerna ;) Men kanske inspirerar det att läsa om filmerna i projektet.

      Radera