söndag 29 september 2013

Kindergarten CopTitel: Kindergarten Cop / Dagissnuten
Genre: Komedi/Action/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1990
Regi: Ivan Reitman
I rollerna: Arnold Schwarzenegger, Penelope Ann Miller, Pamela Reed, Linda Hunt

Handling: Den tuffe stadssnuten John Kimble har varit på jakt efter den kriminelle Crisp i åratal. När han slutligen får tag i honom visar det sig att den enda som kan vittna mot honom är hans ex-fru. Problemet är bara att hon gått under jorden tillsammans med sin son. Det enda John har att gå efter är namnet på skolan där sonen går. Saker och ting går dock inte riktigt som han tänkt sig när han tvingas ta sitt tuffaste polisuppdrag någonsin - som dagisfröken.

Omdöme: På förhand kändes det sannolikt att det skulle bli lite av en kalkonrulle man skulle få se. Filmen hade setts tidigare, men det var många år sen. Det hela började inte riktigt som väntat när polisen John Kimble (Arnold Schwarzenegger) är den kriminelle Crisp i hälarna. John har varit efter honom i fyra års tid och ser nu sin chans att sätta dit honom med ett långt fängelsestraff. Problemet är bara att den enda som kan vittna emot honom är Crisps ex-fru, som inte vill bli hittad och håller sig gömd på okänd ort med sin son.John paras ihop med Phoebe O'Hara (Pamela Reed), en f.d. skolfröken som sadlat om och blivit polis. John är allt annat än glad över detta då han helst jobbar ensam. De båda tar sig till den idylliska småstaden Astoria i Oregon då den enda ledtråden de har fått efter ett tips är att sonen ska gå på den lokala förskolan. Då Phoebe insjuknar blir det John som får rycka in och vara dagisfröken, något han inte direkt ser fram emot.Humorn funkar faktiskt överraskande bra på sina håll och det blir inte bara lekstuga när John ska ta hand om förskoleklassen. Eftersom han är där för att lokalisera ungen och hans mamma, tar han till polismetoder för att få ut informationen från barnen. Det leder till en del roliga situationer och det går inte annat än gilla Schwarzenegger i rollen. Han passar liksom inte in, som en buffel i tehuset, men det gör också att det funkar.Filmen tappar en del när John kommer nära en skolfröken (spelad av Penelope Ann Miller). Hon är en ensamstående mamma och blir givetvis förtjust i John som försöker vara professionell och hålla avståndet. Han misstänker att hon kan vara ex-frun han letar efter, men måste hitta bevis för det utan att avslöja sin riktiga identitet som polis. Denna temposänkare är lyckligtvis inte så farlig, men filmen lyckas inte heller bli lika trevlig under andra halvan.Givetvis är detta ingen toppfilm, men en kalkon är det inte heller. Den har tillräckligt med humor och en del värme för att funka för stunden. Dock är actionbitarna och relationsdramat mindre bra. En minnesvärd scen är när John och Phoebe tar planet till sin första destination. John har en irriterande unge som sitter bakom honom och sparkar på Johns säte stup i ett. John får till slut nog, tar upp en blyertspenna och visar vad han kommer göra med ungen om han inte slutar...3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.9

6 kommentarer:

 1. Minns att det funkade mot alla odds. Ganska rolig på sina ställen och av ngn anledning är jag väldigt förlåtande mot Arnie och hans (om vi ska vara ärliga) usla skådespelartalang. terminator ej inräknad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Håller med på alla punkter. Den funkar faktiskt, vilket jag var tveksam till nu när jag såg om den. Hans skådespeleri vinner inga Oscars, men i hans fall har man som du säger överseende med det.

   Radera
 2. En film som har den där 80- (ok, tidiga 90-)talscharmen som är himla svår att värja sig emot. Eller också har jag kanske bara blivit avtrubbad av alla gånger den visats på TV.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jo, den har fortfarande 80-talscharm och det är ju lättare att acceptera en sådan film. Tar man det för vad den är så funkar den helt enkelt.

   Radera
 3. Har inte sett denna, men jag blir lite sugen på'n...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Aha, det var kul att höra. Som sagt, vill du ha lite lättsam underhållning från den här eran så är den inte så pjåkig som man skulle kunna tro.

   Radera