måndag 16 september 2013

Red RoadTitel: Red Road
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: Storbritannien/Danmark
År: 2006
Regi: Andrea Arnold
I rollerna: Kate Dickie, Tony Curran, Martin Compston, Natalie Press

Handling: Jackie arbetar som kameraoperatör och med Glasgows många övervakningskameror följer hon livet i skumraskkvarteren. En dag får hon syn på ett ansikte känt från hennes förflutna. Hon påbörjar nu en uppgörelse som är mer privat än professionell.

Omdöme: Den kritikerrosade Fish Tank (2009) var regissören Andrea Arnolds andra långfilm. Detta var hennes första och det filmerna har gemensamt är att de andas vardagsrealism. Båda filmerna visar upp en "white trash"-miljö som inte känns skapad för filmens skull, snarare har filmen lyckats fånga den fint i båda fallen.Vad som har hänt Jackie (Kate Dickie) i det förflutna är oklart. Hennes liv verkar bara gå ut på att jobba som kameraoperatör i Glasgow, Skottland. Hon har sina kollegor, en manlig bekant som hon träffar varannan vecka och blir bjuden på sin svägerskas bröllop. Men mycket mer mänsklig kontakt än så har hon inte. Detta förändras dock när hon får syn på ett känt ansikte från sitt förflutna under ett arbetspass.Jackie blir som besatt av att följa denna man, både via kamerorna och privat. Vem är han och vad får henne att förfölja honom? Om han är farlig, hur vågar hon komma honom så nära? Det är inte helt enkelt att förstå hennes agenda utan att veta vad som ligger bakom. Sakta, sakta börjar mysteriet att klarna. Om man pusslar ihop bitarna på egen hand så förstår man efter ett tag vart det ska leda. Men filmen lyckas bra med att hålla på mysteriet in i det längsta.Man kan inte anklaga filmen för att försköna tillvaron i Glasgow. Det är väldigt grått, slitet och trist och känns oerhört ogästvänligt. Inte någon bra reklam för Skottland med andra ord, men det passar historien väldigt bra. På tal om historien så är den klart intressant i sig. Filmens problem är dock två. Det ena är att man har alldeles för många scener som hade kunnat tas bort för att trimma tempot. Det andra är att filmen når sin topp efter 90 minuter och här skulle också filmen ha avslutats. Istället fortsätter den i en kvart och då förlorar den lite av sin kraft. Men det är trots allt en sevärd debut med bra prestationer rakt igenom.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.8

4 kommentarer:

 1. Återkommer förhoppningsvis inom kort... troligen på engelska faktiskt. Såg denna för ett bra tag sen och försökt få ihop en recension efter det. Nu får jag minsann ta tag i det. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Ok, blir intressant. Ska hålla ögonen öppna.

   Radera
 2. Haha, äntligen lyckades jag till slut få till min recension och det blev ju ett högt betyg.

  http://jojjenito.wordpress.com/2014/02/08/red-road/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Ja, det blev ett oväntat högt betyg. Hade jag vetat det hade jag förväntat mig mer. Fanns en del att gilla med filmen.

   Radera