lördag 7 september 2013

Remake > Original

Det görs (alldeles för) många remakes och i de allra flesta fallen är remaken inte lika bra. Sen har det givetvis en del att göra med vilken av versionerna man ser först. Efter att ha gått igenom samtliga remakes där jag även sett originalet, kan man snabbt konstatera att det är ytterst sällan en remake är bättre än originalet. En remake/nyversion kan vara lyckad, men om den inte är bättre än originalet så kommer den inte med på listan. Observera att detta alltså inte är en lista över bästa remakes utan de som är bättre än sitt original.

Två exempel där remaken är likvärdig (båda filmerna är alltså bra) är t.ex. Cape Fear (1962) av J. Lee Thompson och remaken Cape Fear (1991) av Martin Scorsese, samt The Big Clock (1948) av John Farrow och dess remake No Way Out (1987) av Roger Donaldson.


Nu till listan över de tio remakes som lyckats bättre än sitt original. Listan är ordnad efter betyget på remaken (svagast till starkast).George A. Romeros original från 1973 är en sunkig b-film som har en lovande premiss, men som är väldigt svag som helhet. Remaken är ingen toppfilm den heller, men ändå ljusår bättre än originalet.

The Crazies (1973)
George A. Romero
The Crazies (2010)
Breck EisnerBåda filmerna baseras på samma förlaga och bägge två är sevärda. Fann dock det tyska originalet av Rainer Werner Fassbinder lite för utdragen (en lång TV-film). Den nyare versionen lyckas fint trots att det inte är någon storfilm.

Welt am Draht (1973)
Rainer Werner Fassbinder
The Thirteenth Floor (1999)
Josef RusnakLite överraskande att jag inte gillar originalet mer än vad jag gör. Men Romeros original blir inte särskilt spännande och det är något remaken lyckas bättre med. Remaken har liksom fräschat upp mycket av det som inte höll måttet i originalet.

Dawn of the Dead (1978)
George A. Romero
Dawn of the Dead (2004)
Zach SnyderNorska originalet med Stellan Skarsgård i huvudrollen är aningen trött och livlös. Christopher Nolans remake är däremot en tät, spännande och karaktärsdriven thriller som vinner alla dagar i veckan.

Insomnia (1997)
Eric Skjoldbjærg
Insomnia (2002)
Christopher NolanBåda filmerna är bra, men möjligtvis är det så att det asiatiska originalet lider av ett stort problem - man blandar ihop de två huvudkaraktärerna. Detta är desto enklare att följa i Martin Scorseses remake och filmen har även lite mer tyngd.

Infernal Affairs (2002)
Andrew Lau
The Departed (2006)
Martin ScorseseFör mig är det två vitt skilda filmer. Men Kurosawas original och Leones remake är två hyllade filmer. Personligen fastnade jag inte riktigt för originalet, medan remaken/nyversionen är en skön första del i en oförglömlig trilogi om mannen utan namn (Clint Eastwood).

Yojimbo (1961)
Akira Kurosawa
A Fistful of Dollars (1964)
Sergio LeoneHär kan det spela viss roll att remaken sågs först, men den är vassare hur man än ser på det. Dess fördel är att den även har tagit material från den andra japanska filmen vilket gör att man kan ha ett högre tempo, mer spänning och rysligheter. Sen är Naomi Watts en viktig ingrediens som är en stor bonus för remaken.

Ringu (1998)
Hideo Nakata
The Ring (2002)
Gore VerbinskiOriginalet av Howard Hawks är långt ifrån lika tät som John Carpenters remake. Men den ska ha mycket beröm då den inspirerade Carpenter till att göra en underbar film som verkligen vrider åt tumskruvarna filmen igenom.

The Thing from Another World (1951)
Howard Hawks
The Thing (1982)
John CarpenterOriginalet av Howard Hawks är inte alls dum. En mycket bra gangsterfilm och en klassiker av rang. Samtidigt är Brian De Palmas version en filmupplevelse man njuter av varje gång man ser den. Stilbildande och en klassiker av stora mått.

Scarface (1932)
Howard Hawks
Scarface (1983)
Brian De PalmaIntressant nog gjorde Michael Mann en remake på sitt eget original. Originalet är en TV-film som inte håller måttet då den hade låg budget och av olika anledningar blev kortare än vad som var tänkt. Remaken är en film på toppnivå och tillhör mina personliga favoriter.

L.A. Takedown (1989)
Michael Mann
Heat (1995)
Michael Mann

8 kommentarer:

 1. Intressant lista. Det slumpar sig så att jag är helt med när det gäller Romero, inte alls när det gäller asiatiskt ;) Och att jämföra Carpenters The Thing med originalet är nästan elakt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Listan är som sagt en titt på vilka remakes/nyversioner som varit bättre än sitt original. Så detta blev de tio som jag personligen gillade mer.

   Så både Ringu och Infernal Affairs gillade du mer än dess remakes? Såg du dem först? Jag såg iofs Infernal Affairs innan The Departed, och tyckte den var bra, men remaken funkade bättre då iaf. Kanske skulle tycka annorlunda om jag såg om de två.

   The Ring däremot gillar jag mycket. Kanske hade det varit annorlunda om jag hade sett originalet först, vem vet.

   Radera
 2. Japp, såg både Ringu och Infernal först. The Ring blev lite för överydlig jämfört med originalet. Och infernal var kanske inte lika rätlinjig i sitt berättande men även där lite övertydlig i remaken. Plus att jag vill minnas att sluten var lite olika och att jag gillade dt i originalet bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Originalet brukar ju vara bäst. Även om remaken är bra så är det svårt att slå originalet. I vissa fall är originalet inte tillräckligt bra, men har en bra premiss, då kan det vara befogat med en remake...

   Radera
  2. Just, är det inte där man går fel från första början? Inte göra remakes på bra original, utan på sådana med bra förutsättningar men där man av någon anledning inte lyckades i första omgången. Du har en sådan lista, vill jag minnas.

   Radera
  3. Sofia: Det stämmer bra. Det är i sådana fall en remake är befogad. Men man gör det lätt för sig och gör oftast en amerikansk version på en icke-engelsk språkig film som är bra.

   Ja, just det. Det var Filmer som förtjänar en remake. Mindre kända/inte helt lyckade filmer med en bra grund att jobba med.

   Radera
 3. Rolig lista där jag håller med om de filmer jag sett. I en del fall är vare sig original eller remake speciellt bra. Infernal affairs - The Departed t.ex. I andra fall är skillnaden hårfin Ringu/Ring.
  Red dragon är en remake jag gillar avsevärt bättre än sin förlaga Manhunter om man nu ska spinna vidare på listan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Med tanke på hur mycket remakes det görs så borde listan vara så mycket längre. Men det blev alltså bara tio som tog sig in.

   Red Dragon minns jag som ganska bra, men jag gillar Manhunter väldigt mycket så där var det inget snack. Ska dock se om Red Dragon för den känner jag för att se om.

   Radera