onsdag 25 september 2013

Sleepaway CampTitel: Sleepaway Camp
Genre: Skräck/Thriller
Land: USA
År: 1983
Regi: Robert Hiltzik
I rollerna: Felissa Rose, Jonathan Tiersten, Karen Fields, Christopher Collet

Handling: Angela åker iväg på ett sommarläger tillsammans med sin kusin Ricky. Men väl där blir hon retad och trakasserad av i stort sätt alla de andra på lägret, till och med de anställda. Bara Angelas kusin och en pojke står på hennes sida. Snart börjar folk på lägret att dö och ingen vet vem som ligger bakom...

Omdöme: På ytan verkar det här vara en typisk, sunking slasher. I ärlighetens namn verkar den vara ännu sunkigare än normalt sett när det hela drar igång. Man får nämligen en bisarr scen där moster Martha ska skicka iväg sin son Ricky och hans kusin Angela på sommarläger. Marthas uppträdande är allt annat än normalt. Inte bara att man bjuds på horribelt skådespeleri, karaktären verkar också vara schizofren och borde spärras in.Ricky och Angela är glada att de får komma till sommarlägret. Åtminstone är så fallet för Ricky som varit där tidigare och har en del vänner som han träffar på nytt. Angela däremot är som en mussla som inte vill prata med någon eller vara med på några aktiviteter. Hon blir snabbt mobbad av de övriga. Dessutom har vi en chefskock för sommarlägret som spanar in det nya "lammköttet" som anländer. Ja, han är inte sen med att slänga in diverse pedofilkommentarer som hans kollegor skrattar gott åt.Att filmen på sina håll är politiskt inkorrekt förstår man ganska tidigt, vilket gör den underhållande. Förutom pedofilkocken är ägaren/ledaren Mel, spelad av Mike Kellin som spelade Billy Hayes försvarsadvokat i klassikern Midnight Express (1978), inte heller något annat än en "mysfarbror" som gillar unga tjejer. Det leder givetvis till ett par ordentliga skratt och är bara en del av den sköna stämning som skapas. För filmen är inte särskilt atmosfärisk som skräckfilm, däremot klart underhållande och komisk vilket inte är helt fel.Rent skådespelarmässigt är det verkligen inte bra. Men det är på en sådan nivå att det ändå funkar och på något sätt passar för filmen. Man har t.ex. ovanligt mycket svordomar bland ungdomarna (barnen på lägret verkar vara mellan 5 upp till 17 år, plus några lekledare som är äldre än så) vilket leder till flera roliga situationer. Däremot är det inga nakenscener att tala om, något som känns lite ovanligt med tanke på filmens många svordomar och produktion i övrigt. Det behövs å andra sidan inte och bidrar till att tempot blir ganska bra filmen igenom.En klassisk grej som dyker upp är när en mustaschprydd polis dyker upp på lägret. Polisens mustasch är bland det värsta man sett och är så fejk det kan bli. Mycket komiskt och säger ganska mycket om stilen på filmen. Man måste helt enkelt skratta åt det hela eftersom det ändå är gjort på allvar. Detta skulle aldrig funka i en ny film, men här kommer man undan med det. Filmens mordscener är väl sådär. Däremot är det bra make-up på alla offer. Sen får man ett oförglömligt slut som kommer från ingenstans. Ett slut som visar sig vara omtyckt av fans i genren och det kan man lätt förstå. Svårt att sätta betyg, men underhållningsfaktorn är så pass hög att det inte kan bli underkänt.

1 - Skådespelare
2 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.9

2 kommentarer:

 1. Ser att vi tycker i stort sett likadant. Mkt underhållande film.
  http://filmitch.wordpress.com/2012/11/01/sleepaway-camp-1983-usa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Aha, jag hade för mig att du hade sett den. Ska in och läsa.

   Jo, underhållande är den just för att den gör många "fel" som en högbudgetfilm inte hade vågat göra. Fast samtidigt har den sina brister.

   Radera