lördag 28 september 2013

The KidTitel: The Kid / Chaplins pojke
Genre: Komedi/Drama
Land: USA
År: 1921
Regi: Charlie Chaplin
I rollerna: Charlie Chaplin, Jackie Coogan, Edna Purviance, Carl Miller

Handling: En kvinna lämnar sin nyfödde son i en rikemansbil i hopp om att barnet ska få en bra uppväxt. Bilen blir dock stulen av två skurkar som lämnar av barnet i en fattigmansgränd. Det är här luffaren hittar barnet. Fem år senare lever de tillsammans som far och son i både glädje och sorg.

Omdöme: Karaktären "The Tramp" (luffaren) är den karaktär Charlie Chaplin främst förknippas med. Detta var också filmen som verkligen satte karaktären på kartan, även om han redan hade förekommit i några av hans tidigare kortfilmer. Här får han sällskap av pojken Jackie Coogan som spelar det 5-åriga barnet som luffaren plockar upp och uppfostrar som sin egen son.De två kommer på ett sätt att tjäna lite pengar. Pojken pangar fönster medan "pappa" bara råkar gå förbi kort efter med sin glasmästarutrustning på ryggen. Men polisen är dem på spåren och de får allt svårare att hitta platser där de kan köra sin grej. Samtidigt har mamman till pojken blivit kändis och ger till de behövande, inte minst i luffarens och pojkens område.Chaplin upptäckte den duktige Coogan när han såg honom uppträda med ett sång och dans-nummer på en teater. Han imponerade så stort på Chaplin att han sedermera använde honom i denna film. Coogan blev den första barnsjärnan och man förstår varför när man ser honom här. Han är lite som en ung Chaplin och de två är verkligen klockrena tillsammans. Coogan fick en lång och gedigen skådespelarkarriär som sträckte sig över 60 år.Detta kom att bli Chaplins första långfilm som regissör/skådespelare (efter många kortfilmer) och blev en vändpunkt i hans karriär då det blev en stor succé när den kom. Det är också en högst personlig film då en stor del av filmens handling är tagen från hans egen uppväxt. Han och hans bror Sydney hamnade nämligen på fosterhem när de var små. Likaså hade hans nyfödda son dött bara tre dagar gammal kort innan han påbörjade denna film. Som om det inte vore nog skapade hans skilsmässa från sin första fru problem.Filmen har alla ingredienser en bra Chaplin-film ska ha. Eftersom det är en högst personlig film uppvisar den mycket hjärta, men även hjärna. Visst spelar den på känslor, men det spelar ingen roll när det funkar som det gör här. Att filmen är från tidigt 1920-tal är inte heller något som stör. Humorn, värmen och dramatiken är lika stark idag.Det bör påpekas att jag hade sett filmen ett par gånger i min barndom så det var ett kärt återbesök. Man kan lugnt säga att det är en film som funkar i alla åldrar.

5 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 8.0 alt. 8.5
IMDb: 8.3

---

Henke har också sett The Kid som vi avslutar 1920-talet med.

Redan imorgon kommer en sammanfattning av 1920-talet då vi även avslöjar vad som är planerat för 1930-talet.

2 kommentarer:

 1. Underbar, som alla Tramp-filmerna ;) Kanske lite överdrivet vid bortförandet av barnet, men vad tusan, det funkar ju! Haha, när var det _inte_ rörigt på grund av en skilsmässa för Chaplin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, man blir faktiskt sugen på mer, mer, mer när man ser om en Chaplin-film med The Tramp.

   Den spelar mycket på känslor på sina håll, men jag tycker det funkar. Förmodligen har Chaplin tagit med sina egna känslor av när han blev placerad på fosterhem. Han ville nog förstärka en del i dessa scener.

   Haha, ja han hade kanske inte lika bra koll på sina äktenskap som han hade på sina filmer...

   Radera