måndag 30 september 2013

TwinsTitel: Twins
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1988
Regi: Ivan Reitman
I rollerna: Arnold Schwarzenegger, Danny DeVito, Kelly Preston, Chloe Webb

Handling: Julius får veta att han har en tvillingbror, Vincent. Bröderna är produkter av ett ärftlighetsexperiment. Julius är en mentalt och fysiskt överlägsen individ, medan Vincent har alla de sämre arvsanlagen från föräldrarna. När det omaka brödraparet möts, tar deras liv en riktning de aldrig kunnat föreställa sig.

Omdöme: När Arnold Schwarzenegger ville göra något lättsammare efter alla hårdkokta filmer och roller han hade gjort under 80-talet, blev valet denna komedi. Vilket mer udda par än han och Danny DeVito kan man hitta? Det är inte lätt. Intressant nog var produktionsbolaget inte villiga att betala de två stjärnorna och regissören Ivan Reitman vad de normalt borde få. De tre kom då överens om att de skulle ta mindre betalt, men istället få procent på vad filmen skulle spela in. Då filmen blev en succé, tjänade de klart bättre än de vanligtvis hade gjort.I stora drag är det en simpel film med en relativt enkelspårig historia. Två omaka tvillingbröder som separerades vid födseln, har växt upp med olika förutsättningar. Julius (Schwarzenegger) är ett fysiskt praktexempel som levt på en paradisö där han lärt sig allt han behöver veta och lite till från böcker. Vincent (DeVito) växte upp på fosterhem och saknar de vanliga grundprinciperna. Han har inte heller de fysiska egenskaperna för att matcha Julius.Julius och Vincent är väldigt olika varandra, men ändå klickar de ihop. Julius lär Vincent saker han lärt sig från sina studier och sin kärleksfulla uppfostran, medan Vincent lär Julius om vardagliga ting för att han ska klara sig i vardagsdjungeln. När Vincent introducerar Julius för vackra Marnie (Kelly Preston), syster till Vincents flickvän Linda (Chloe Webb), förändras Julius värld över en natt. Han är som en jättebaby som aldrig upplevt kärleken och skulle inte klara sig utan sin bror Vincents visa ord (nåja).Man får ta det hela för vad det är. Det är ingen toppfilm, men som underhållning för stunden funkar den på sina håll. Kemin mellan Schwarzenegger och DeVito finns uppenbarligen där, de gjorde senare Junior (1994) tillsammans, och båda är bra på sitt sätt. Det hela kunde dock ha varit bättre och roligare. Det tar t.ex. ett bra tag innan filmen kommer igång och blir även lite för upprepande för sitt eget bästa. Om man är upplagd för den här typen av film så funkar den för stunden, men inte mer än så.

Det är förresten lite kul att det samma år kom minst två andra Hollywood-filmer som handlade om tvillingar - Big Business (1988) och den allvarligare Dead Ringers (1988).

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar