lördag 12 oktober 2013

City LightsTitel: City Lights / Stadens ljus
Genre: Komedi/Drama/Romantik
Land: USA
År: 1931
Regi: Charlie Chaplin
I rollerna: Charlie Chaplin, Virginia Cherrill, Harry Myers, Florence Lee

Handling: En luffare förälskar sig i en blind blomsterflicka. Inför henne låtsas han vara rik, samtidigt som han försöker skaffa pengar till hennes ögonoperation. När han blir vän med en berusad miljonär får han själv känna på rikedomens fördelar, men det är en vänskap på gott och ont.

Omdöme: En av Chaplins mest kända och hyllade filmer är denna om en luffare och en blind blomsterflicka. När man sett en del av hans filmer och har dem färska i minnet, The Circus (1928) och The Kid (1921), vet man ungefär vad som väntar en. Sen var frågan om jag hade sett denna film tidigare eller inte. Förmodligen hade jag sett den för väldigt länge sen då endast ett par scener kändes bekanta.Trots att man vid den här tidpunkten hade gått över till ljudfilm så valde Chaplin att göra den som stumfilm, med vissa undantag då en del ljudeffekter användes. Det var även första gången Chaplin själv komponerade musik till en av sina filmer. Musik som för övrigt inte är lika framstående som i ovan nämnda filmer, men ändå bra. Trots att stumfilm inte längre var populär blev den en succé och lär ha varit en av Chaplins personliga favoriter.Något som är lite noterbart är att historien inte har samma flyt som en del av Chaplins andra filmer. Det känns mer som att man bjuds på lösryckta scener, situationer. Huvudhistorien handlar om Chaplin och hans möte med blomsterflickan spelad av Virginia Cherrill. Men det hela tar en avstickare när Chaplin träffar på en försupen miljonär. Miljonären är som två olika personer. En glad och givmild vän när han dricker, men kall och oigenkännlig i nyktert tillstånd.Humorn finns där som vanligt och man bjuds på ett par skratt, inte minst under boxningsmatchen som är finurlig. Även när Chaplin och miljonären går på restaurang är riktigt roligt. Båda är fulla när de anländer, vilket leder till den ena komplikationen efter den andra. Bl.a. vill de båda slåss med allt och alla trots att de själva ställt till det. Då drar de snabbt ner sin kavaj över axlarna ner till armbågarna för att visa att de är redo för ett slagsmål.Vid sidan av de roliga scenerna så är det kärlekshistorien som är av största vikt. Den fångas fint och går på sina håll rakt in i hjärtat. Det är inte så jättemycket av relationen, men ändå känner man starkt varje gång de träffas. Det är inte helt lätt att lyckas skapa sådana känslor på så kort tid, men allt klaffar. Ändå känns det som filmen inte riktigt når upp till den allra högsta nivån om man ser till helheten. Därför blir det bara en svag fyra. Men det är inte fy skam det heller.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 8.6

---

Misstänker att Henke också blev rörd av City Lights.

Imorgon fortsätter temat med en inte lika känd, men bra film.

2 kommentarer:

  1. Enstaka bra scener, men ingen Chaplin-favorit för min del,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Jag är benägen att hålla med dig. Kanske var det inte perfekt tillfälle att se den, men jag kände inte lika starkt för den som några av hans andra filmer. Men som du säger, en del scener är mycket trevliga.

      Radera