tisdag 1 oktober 2013

Tisdags Dok: Cocaine CowboysTitel: Cocaine Cowboys
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2006
Regi: Billy Corben

Handling: Kokainhandeln på 70- och 80-talet hade en mycket stor påverkan på den tidens Miami. Smugglarna och knarkhandlarna förvandlade det sömniga pensionärssamhället till en glamourös partystad. Colombias kokainkarteller gjorde staden till ett centrum för en illegal affärsverksamhet som omsatte 20 miljarder dollar årligen. I början av 80-talet hade antalet mord tredubblats och Miami blev USA:s "mordhuvudstad". Tidskriften Time kallade staden "Det förlorade paradiset". Det här är den verklighet som låg som grund för 'Scarface' och 'Miami Vice'.

Omdöme: Till att börja med bör det noteras att denna dokumentär sågs redan när den kom. Den hade lämnat ett stort avtryck efter sig så när chansen dök upp att se den igen var det bara att förbereda sig på en härlig åktur. För åktur blir det när man ser denna dokumentär. Den har ett högt tempo från början till slut med mycket information och målar tydligt upp en bild av hur det gick till i Miami under 70- och 80-talet.Ett genidrag är att låta Jan Hammer stå för musiken. Om man inte känner igen namnet så var det han som låg bakom den underbara musiken till 80-tals serien 'Miami Vice'. Med hans musik i bakgrunden blir dokumentären mer än en informativ inblick med en massa intervjuer till höger och vänster. Det blir istället nästan som en spelfilm där olika karaktärer berättar sina berättelser om sin inblandning i det hela.I stora drag kan man säga att dokumentären är uppdelad i två delar. Den första delen fokuserar främst på hur det började där två amerikanska kokainsmugglare berättar sina historier och hur de organiserade upp allt för att kunna föra in stora mängder kokain från Colombia till Miami. De var endast leverantörer så de fick betalt för att leverera. Sen tog någon annan över (colombianer som kom till Miami) och skötte resten.Den andra halvan berättar om huvudpersonen i Miami som styrde och ställde. Hon kallades för "Gudmodern" och var en iskall colombiansk kvinna som beordrade sina män att döda de som inte betalade eller misskötte sig. Detta ledde till ett blodbad i Miami (hon anklagas för att ha legat bakom runt 200 mord) som även påverkade vanliga, oskyldiga människor. Detta eftersom skyttarna mer än gärna sköt förbipasserande som bara råkade vara i området. Inga vittnen lämnades, inte ens barn. Därför blev hon så ökänd och skapade sig många fiender.Dokumentären är klart fascinerande och tar upp väldigt mycket. Den har ett högt tempo som nästan bli för mycket under andra halvan. Det känns som man har hur mycket material som helst. Man gjorde även en uppföljare/fortsättning 2008, men den är inte i närheten av denna. Första halvan ligger nästan på en stark fyra, men även om den tappar lite efter det (främst för att det blir så mycket på en gång) så är det här en av de bättre dokumentärerna där ute. Det är få dokumentärer som lyckas kombinera allt och göra det hela till något som liknar en spelfilm.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 8.0
IMDb: 7.8

2 kommentarer:

 1. Jodå det här är en riktigt underhållande dokumentär. Det verkar ha varit rena vilda västern i Miami. Klart sevärd film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Precis, underhållande, informativ, rolig, stark - ja, den har det mesta en bra dokumentär ska ha.

   Miami var ju "murder capital number one" under en period och det mesta var drogrelaterat. Faktiskt häftigt (och samtidigt skrämmande) att det mesta är uppbyggt på drogpengar.

   Radera