onsdag 2 oktober 2013

Cool RunningsTitel: Cool Runnings
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1993
Regi: Jon Turteltaub
I rollerna: John Candy, Leon, Doug E. Doug, Malik Yoba

Handling: Tre löpare från Jamaica misslyckas med att kvalificera sig till sommar-OS. Istället satsar de på vinter-OS och sporten bobsleigh. Träningen medför dock vissa problem - snö och is har de bara sett på tv.

Omdöme: Var ska man börja egentligen? Historien om fyra jamaicaner som bestämmer sig för att köra bob och ta sig till vinter-OS är så absurd att det bara kan vara en Hollywood-historia. Men, i själva verket är det hela inspirerat av verkliga händelser. I vinter-OS i Calgary 1988 var ett jamaicanskt boblag med. Det mesta i filmen är dock påhittat så man ska inte se filmen som en skildring av vad som faktiskt hände.Filmen börjar med att Derice Bannock, en jamaicansk 100-meterslöpare, drömmer om att kvalificera sig för sommar-OS. Han är en av favoriterna, men måste också springa hem det avgörande loppet hemma på Jamaica. Men olyckan är framme när en medtävlare ramlar och fäller honom och en av de andra favoriterna vid namn Yul Brenner (rolig blinkning till skådespelaren Yul Brynner som också var känd för att ha rakat huvud). Derice får då idén att skapa ett boblag och satsa på vinter-OS istället. De tre som var inblandade i olyckan plus en vän som är mästare i lådbilskörning bildar fyrmannalaget.Då de inte har några som helst kunskaper om bob eller erfarenhet av is som det körs på, tar de hjälp av Irv (John Candy) som är en f.d. mästare i sporten och som lägligt nog är bosatt på ön. Här är det nog tänkt att Candy ska bidra med lite mer tyngd på skådespelarsidan, och tyngd bidrar han med - fast egentligen bara viktmässigt. Han hade nämligen lagt på sig ytterligare kilon på sin redan överviktiga kropp. Sorgligt nog dog han året efter av en hjärtattack, endast 43 år gammal.Filmen sågs någon gång när den kom, så det fanns inte mycket bekant över den. Hur den skulle funka kändes mycket osäkert. Tyvärr måste konstateras att den inte når några vidare höjder. John Candy får inte ta ut svängarna som man är van vid. En del av förklaringen kan vara att hans hälsa inte var den bästa, men han får en väldigt nedtonad roll och de resterande skådespelarna är inte tillräckligt bra för att bära filmen. De är helt enkelt inte roliga.

Avslutningsvis är det lite noterbart att man använt sig av riktiga videoupptagningar av en krasch under ett lopp i OS som det jamaicanska laget råkade ut för.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 6.7

4 kommentarer:

 1. Huh, där ser man... Jag minns den här som ändå lite harmlösrolig, som vilken Candy-film som helst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Fast jag tycker det kan skilja sig en hel del mellan en bra och sämre John Candy-film. Denna hamnar helt klart på den undre halvan då varken Candy eller filmen är särskilt rolig.

   Candy kommer dock alltid vara klockren som Del Griffith i mina ögon :D

   Radera
 2. Jag har bara sett Cool Runnings en gång och det var väldigt länge sedan men jag minns den som VÄLDIGT rolig. Jag skrattade högt många gånger (och jag har aldrig varit ett fan av John Candy). Det kanske är på plats med en omtitt?

  Snygg posterbild du hittat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Om du gillade den när du såg den så kan det mycket väl vara så att du skulle uppskatta den även idag. Jag minns inte att jag tyckte den var direkt minnesvärd första gången heller ;)

   Det är faktiskt originalpostern, så det är inte "fan art" eller liknande.

   Radera